ЕК разследва сделката за доставка на газ между България и Турция

0
Има сериозни съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС
Има сериозни съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС

Има сериозни съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС

Европейската комисия разследва сделка, която позволява на българския газов оператор да получи достъп до доставки на газ през Турция, на фона на въпроси за възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията, според писмо, видяно от ICIS, пише вестник 24 часа.

В писмото, изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС поиска от "Булгаргаз" да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с турския оператор BOTAS и резервиране на капацитет на турско-българската граница.

Освен това тя поиска от Булгаргаз да изпрати информация за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които Булгаргаз може да действа като изключителен представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването идва на фона на опасенията, че "Булгаргаз" може да е единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за газ, осигурен в Турция и доставен в региона.

Когато споразумението беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения за възможни нарушения на конкуренцията.

Българското правителство, сформирано след парламентарните избори през април, също възложи разследване на сделката за доставка като част от по-широк преглед на работата на предишната служебна администрация с мотива, че липсва прозрачност и че тя ще струва на страната милиарди.

Булгаргаз не отговори на въпросите на ICIS до момента на публикуване на статията.

Подробности за сделката бяха разкрити от ICIS по-рано тази година.

Споразумението, валидно за 13 години, позволява на Булгаргаз и BOTAS да си поделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа-Малко Търново. Преди това междусистемната връзка се използваше за доставка на руски газ за Турция по Трансбалканския газопровод през България.

По силата на споразумението Булгаргаз може да внася втечнен природен газ в Турция и да изтегля подобно количество регазифициран газ от граничната точка. BOTAS може да инструктира "Булгаргаз" да доставя втечнения природен газ в турски терминали или на други места в Европа.

Освен това BOTAS може да поиска от "Булгаргаз" да резервира капацитет през българската газопреносна система за собствените си експортни нужди или за България, или за доставка на количества за съседни държави като Румъния, Сърбия или Гърция.

През последните седмици BOTAS обяви редица нови споразумения за доставка, включително с купувачи в Унгария , Румъния и Молдова. Очаква се обемите да преминават транзитно през България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Абдал Демократович
    Европейския съюз натиска България, понеже тя се продала на Турция. #kletamaikabalgariq
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари