ЕК предлага единна европейска диплома

2
С проекта за европейска диплома отговаряме на нуждите на нашите студенти, заяви еврокомисарят Илиана Иванова
С проекта за европейска диплома отговаряме на нуждите на нашите студенти, заяви еврокомисарят Илиана Иванова Снимка: ЕП

С проекта за европейска диплома отговаряме на нуждите на нашите студенти, заяви еврокомисарят Илиана Иванова

Европейската комисия представи днес предложения, свързани с целта за бъдещо въвеждане на единна европейска образователна диплома, която да се признава автоматично навсякъде в ЕС. Въвеждането на европейска образователна степен би било от полза за студентите и висшето образование, се отбелязва в съобщение на комисията.

С проекта за европейска диплома отговаряме на нуждите на нашите студенти, университети и на техните преподаватели, на бъдещите работодатели на днешните студенти, отбеляза по този повод еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

ЕК допълва, че промяната ще помогне за разгръщане на пазара на труда и ще привлече студенти от цял свят, като така се повиши европейската конкурентоспособност. Предложенията са насочени към преодоляване на юридически и административни пречки пред университети, които създават програми за съвместни курсове за бакалаври, магистри и доктори на науките.

Комисията предлага европейска диплома да се издава по нов вид съвместна образователна програма и по общи изисквания. Според ЕК това би намалило бюрокрацията и би улеснило сътрудничеството между висшите училища.

Предвижда се първоначално дипломите, придобити по съвместни европейски образователни програми, да бъдат обозначавани със свой знак. Въвеждането на европейски дипломи ще бъде свързано с прилагането на общи изисквания към студентите, като документите ще бъдат издавани от няколко университета или от общоевропейска университетска организация.

Комисията предлага също европейските университети да съобразяват по-бързо учебните програми с нуждите на обществото и да прилагат трайни изисквания за оценка и възнаграждение на преподавателите. ЕК очаква предложенията да бъдат обсъдени от Съвета на ЕС в следващите месеци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Много странно
    Защо, аджеба, тия недоклатените от €врогейския съюз искат да заличат идентичността, самостоятелността, разнообразието и пъстротата ни и да ни превърнат в еднакви, сиви, безлични и БЕЗПОЛОВИ същества? Такова нещо и през социализЪма нямаше! Замислете се: харесвате ли го, ИСКАТЕ ли го и най-вече на КОГО е НУЖНО?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари