Едва три партии уважиха поканата на Николай Денков

0
От „Продължаваме промяната“ ще продължат работа по общ документ и в почивните дни
От „Продължаваме промяната“ ще продължат работа по общ документ и в почивните дни Снимка: Ладислав Цветков / bTV

ПП, БСП и "Български възход" обсъдиха възможните приоритети в програмната декларация

"Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход" обсъдиха възможните приоритети в програмната декларация, която се очаква парламентът да гласува в началото на януари. Предложеният за министър-председател от "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков благодари за конструктивния подход на колегите си, изпратили своите предложения за приоритети, съобщи Bulgaria ON AIR.

Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната", отбеляза, че този формат не е достатъчен за правителство, но това не пречи да се свърши една добра работа - да се договорят стъпките и законодателството напред с оглед влизането на България в Шенген и в еврозоната, независимо дали ще има правителство с втори или трети мандат или нови избори. Това са две големи цели, които са критични за това страната да тръгне напред. Колкото по-рано започнем разбирателство по тези приоритети, толкова по-добре, добави Асен Василев. По думите му могат да се положат усилия да се съкратят сроковете за приемане на Закона за противодействие на корупцията. Това е и закон за Плана за възстановяване и устойчивост, каза Василев и отбеляза, че без неговото приемане, няма как да изпратим искане за втория транш плащане, би било добре тези срокове да бъдат съкратени, отбеляза той.

Според него доста непремерено е бил отхвърлен законопроектът за лицата, подаващи сигнали. Ние също смятаме, че е възможно този законопроект да бъде приет следващия месец. Не на последно място, днес бе изпусната възможност да се отвори Изборният кодекс на второ четене. Няма как да имаме ред и законност, без да имаме ИК, който затваря максимално вратата за злоупотреби, заяви Василев.

Георги Гьоков приветства подхода с програмната декларация, предложен от ПП. Той припомни приоритети, които вече са били разписани в коалиционното споразумение за управление на редовното правителство на Кирил Петков, включващи увеличаване на еднократната помощ при раждане на дете, увеличаване на размера на майчинството до размера на минималната работна заплата, какъвто и да е той, увеличаване обхвата на еднократната помощ за учениците, безплатните учебници. Това трябва да е консенсусно за всички парламентарни групи, дори за тези, които не присъстват на тази маса. Може би трябва да отворим и дебата за необлагаемия минимум, настоя Гьоков. Увеличаване на добавките от учителския пенсионен фонд, безплатни лекарства за хората над 75 годишна възраст, са други допълнителни мерки.

Гьоков заяви, че дали ще получат подкрепа за програмната декларация, зависи от колективните органи на партията.

Христо Иванов отбеляза, че за него е много разочароващо наличието на празни столове. Той посочи, че от ДБ са се срещнали с проф. Габровски, тогава, когато ГЕРБ-СДС са инициирали такива срещи. Отговорността изисква всички ние да участваме в това усилие, заяви Христо Иванов.

Сред основните приоритети, които той открои, са заявката на ДБ за три процента дефицит и целта за влизане в еврозоната. По думите му България трябва да направи усилие да се компенсира инфлацията и за намаляване на бедността.

"За нас ще бъде много важно да не изпускаме от поглед и необходимостта от конституционни промени в модела на управление на съдебната власт, включително Висшият съдебен съвет и институтът на главния прокурор". Христо Иванов отбеляза, че насърчава по-смелото залагане на цели, свързани с образованието, науката и развойните дейности. "Ако тези политики не бъдат в сърцевината на усилията за реализиране на мерките по Плана за възстановяване и устойчивост, той всъщност няма да изпълни своята цел," каза Иванов. Следващото управление трябва да заложи и цели, свързани със сигурността и отбраната.

Атанас Атанасов отбеляза, че по отношение на отбраната се е видяло в какво окаяно състояние е Българската армия. Той посочи необходимостта от инвестиции в кратък срок. Атанасов каза, че начинът, по който се управляват системите за сигурност, трябва да бъде променен. Според него е необходимо да се засили капацитетът на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Георги Самандов от "Български възход" отбеляза като приоритетни приемането на България в Шенген, присъединяването към еврозоната, залагане на принципа на конкурсно начало за всяка длъжност в обществения сектор, електронното управление. "Основен приоритет за БВ е развитието на ядрената енергетика", каза Самандов и отбеляза социалната роля на спорта и необходимостта от държавна политика за разрешаване на демографските проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари