Едра градушка удари Италия

0
Размерът на ледените късове достигна 4/6 см в диаметър, причинявайки сериозни щети
Размерът на ледените късове достигна 4/6 см в диаметър, причинявайки сериозни щети Снимка: Tornado in Italia - Ернесто Претоле (Priverno), Луиджи Риналди (Pontinia)

Размерът на ледените късове достигна 4/6 см в диаметър, причинявайки сериозни щети

Късно следобед на 12 март, 2023, силна буря се образува в долната част на Лацио, предизвиквайки изключително едра градушка по пътя си. Точният характер на ядрото на гръмотевичната буря все още остава неясен (многоклетъчен или суперклетъчен) поради липсата на ясни радарни и визуални изображения, съобщава Meteo Balkans.

Формирането на буреносната клетка е около релефите в провинция Латина, откъдето се спуска на юг от Маенца до Борго Хермада, минавайки на запад от Терачина.

За около 50 км територия бурята предизвика силни градушки със среден до голям размер. Най-засегнатите райони са тези на Приверно и Понтиния, където зърната са достигнали дори 4/6 см в диаметър, причинявайки сериозни щети.

Някои автомобили имаха щети по каросерията и счупени стъкла, а оранжериите и посевите пострадаха най-зле.

Такива тежки явления в началото на март вероятно се дължат на особено високите предшестващи температури на земята, за разлика от по-хладните източни течения.

От някои проучвания потенциалната налична конвективна енергия на гръмотевичните бури (САРЕ) достигна около 1600j/kg (джаула на килограм), доста висока стойност за периода и за придаване на сила на тези явления.

Колкото по-голяма е тази стойност, толкова по-големи са възходящите течения в буреносния облак и следователно толкова по-голям е размерът на градушката, достигаща до земята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари