Една трета от заразените с „Делта плюс“ у нас са деца

0
Новата разновидност е открита в лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести
Новата разновидност е открита в лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести

„Делта плюс" вече и у нас. За първи път в страната ни бяха засечени проби на считания за по-заразен вариант на коронавируса

Новата разновидност е открита в лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести. Изследвани са общо 447 проби, взети през септември и октомври. В 13 от тях е открит именно този вариант на вируса. Тези 13 проби са от 6 области в страната, предава bTV.

През август „Делта“ вариантът беше разделен на подварианти. До момента техният брой е 117. „Делта плюс“, както медиите я наричат, всъщност е разновидност на един от тези подварианти и не трябва да се бърка с тази, която беше открита в Индия.

„Добрата почва за вирусите са неваксинираните хора. Това дава възможност на вирусите да мутират, защото всеки организъм е различен, имунната система атакува вируса и това му дава възможност да мутира“, обясни доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Доцентите Иван Иванов и Ивайло Алексиев са специалистите у нас, които изследват пробите на пациенти за мутации. Все още няма категорични данни дали тя се разпространява по-лесно от другите версии на варианта.

„Тежестта и продължителността на заболяването е като при всеки друг вариант или подвариант на „Делта“, уточни доц. Иван Иванов от НЦЗПБ.

Повечето пациенти, при които е открита тази версия на „Делта“, са били на домашно лечение. Една трета са деца. Няма починал.

„В България така или иначе голяма част от населението отказва да спазва мерките, отказва да се ваксинира, така че за тях рискът и в момента си съществува на база „Делта“ варианта, той ще бъде същият и с „Делта плюс“, реално виждайки какво се случва в държавата“, коментира д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

„Това, което може да го спре е ваксинацията. Ваксините действат и срещу „Делта“ варианта. Така че, превенцията е това, което трябва да направим ние като хора“, допълни доц. Алексиев.

До момента във Великобритания са регистрирани най-много случаи на тази версия на „Делта“. Проучва се дали наблюдаваното там по-лесно разпространение се дължи на особености на самата версия или на населението и неговото поведение.

Тази разновидност на „Делта“ е разпространена в поне 36 държави и 10 американски щата, показва сайтът outbreak.info. В световен мащаб са засечени малко над 29, 5 хил. случая.

Съгласно класификация на Световната здравна организация – „Алфа“, „Бета“, „Гама“ и „Делта“ вариантите на коронавируса са причислени към тези с повишено значение за общественото здраве. Версията на „Делта“, която вече е засечена и у нас, не се различава много от основната на „Делта“. Затова няма собствена буква от гръцката азбука.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари