Една страна ще изригне като "вулкан" и ще засипе цяла Европа

0
Проф. Владимир Чуков: Това е „ковачницата“ на крайните радикални форми на ислямизма
Проф. Владимир Чуков: Това е „ковачницата“ на крайните радикални форми на ислямизма Снимка: БГНЕС

Напрежението в Египет може да изригне със страшна сила като „вулкан“, който да засипе целия регион и цяла Европа.

Това каза в сутрешния блок на Радио "Фокус" „Добро утро, България“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него атаките в Египет няма да са последните, а колкото повече се свива територията на „Ислямска държава“, толкова повече се събуждат и нейните спящи клетки. Обстановката в Египет е изключително сложна и президентът на страната трудно би могъл да се справи с радикалните сили, коментира още арабистът.

„Сега обаче размерите на тази касапница са безпрецедентни. Поискаха директно оставката на президента, поради невъзможността той да се справи с подобен тип нападания. Извънредното положение, което той обяви, е именно с оглед да покаже, че няма друга алтернатива в Египет освен здравата ръка на ислямистите. Едно от най-кървавите места е Александрия – тя е много интересен хибрид. От една страна, това е стар център на източното православие в Египет, там е една от най-големите християнски колонии в страната. Александрия също така е един от бастионите на местните салафити. Там обстановката е изключително сложна и трябва да се молим да не ескалира, да не излезе извън контрол. Не бива да забравяме, че Египет е най-населената арабска държава“, подчерта проф. Чуков.

Той каза още, че прототипът на „Ислямска държава“ се е родил именно в Египет и регионът е „ковачницата“ на крайните радикални форми на ислямизма. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари