Единственото у нас отделение по детска кардиология е на път да затвори

0
За това алармираха лекари
За това алармираха лекари Видео: БНТ

Единственото у нас отделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница може да прекрати дейността си, ако до края на март не получи допълнително финансиране от държавата, предупредиха лекари.

В бюджета на отделението е натрупан дефицит от половин милион лева. Не достигат и 20 медицински сестри, информира БНТ.

Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца, претърпели операции и са принудени да дават извънредни дежурства. Заради недофинансирането на клиничните пътеки, ръководството на болницата не може да предложи по-високи заплати, с които да привлече нови кадри. Няма пари и за ремонт и закупуване на нова апаратура.

В отделението се приемат по 900 деца с вродени сърдечни малформации годишно.

проф. Марио Станкев - директор на НКБ: Ще бъдем активни, ще направим всичко възможно да съхраним тази дейност, защото тя е уникална за страната. Ако тя прекрати своята дейност, всичко това ще легне на държавата, което ще бъде в пъти, пъти повече.

д-р Стоян Лазаров - н-к на отделението по хирургия на Вродени сърдечни малформации, НКБ: Няма държава в Европа, в която тази дейност да не е подпомагана директно от държавата по програми.

проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология, НКБ: Клиниката основно работи в момента като спешна клиника. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари