Джон О. Бренън: Корупцията подкопава ефективността на българските служби

0
Не бива да се опитваме да се намесваме в политическите работи на други държави, когато не е поискано, заявява бившият директор на ЦРУ
Не бива да се опитваме да се намесваме в политическите работи на други държави, когато не е поискано, заявява бившият директор на ЦРУ Снимка: AP

Не бива да се опитваме да се намесваме в политическите работи на други държави, когато не е поискано, заявява Бренън

Бившият директор на ЦРУ Джон О. Бренън заяви в специално интервю за БНТ, че в българските служби работят хора с висок професионализъм и талант, но корупцията подкопава тяхната ефективност.

Бренън е съветник на президента Обама по вътрешна сигурност и контратероризъм, и после става шеф на ЦРУ. Той е специалист по Близкия Изток и участва в операцията по залавянето на Осама Бин Ладен.

БНТ: Г-н Бренън, трябваше ли САЩ да останат в Афганистан по-дълго? Изобщо длъжна ли е страната Ви да бъде световен "пазач"?

Джон О.Бренън: С дълбоко разочарование гледах как приключиха 20 години работа и усилия в Афганистан и талибаните си върнаха контрола. Не смятам, че Съединените щати трябва да бъдат световен пазач, но вярвам, че могат да използват силата си за добри цели и да използват своята власт - политическа и икономическа, дори военна, когато е необходимо. Не бива да се опитваме да се намесваме в политическите работи на други държави, когато подобно нещо не е поискано от нас.

Евгения Атанасова: Случвало ли се е в разузнавателната Ви работа да имате досег със службите на България?

Джон О.Бренан: Пътувах до София през 2012 г. Беше около седмица след експлозията в Бургас, когато петима израелци и един българин бяха убити при терористична атака на Хизбула. По това време имах интензивни взаимодействия с българските служби. Много от работещите в сферата на разузнаването и сигурността в България притежават висок професионализъм и талант. За съжаление, смятам, че политиката и корупцията са намесени в работата на българското разузнаване и сигурност, което за жалост понякога подкопава тяхната ефективност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари