Джипитата държат на връзката с пациентите и плащането на глава

0
Ако вземат пари само за преглед, можели да обслужват по 15 души на ден, не 25, както било сега
Ако вземат пари само за преглед, можели да обслужват по 15 души на ден, не 25, както било сега Снимка: БГНЕС

Пациентите ще избират при кой лекар по обща медицина да отидат на преглед

Против намеренията на управляващите от “Продължаваме промяната” за здравна реформа, при която пациентът да бъде отвързан от личния лекар, а плащането към джипитата да е на база прегледани хора, а не записани в списъци, се обявиха от сдружението на общопрактикуващите лекари вчера.

Идеята пациентът да не е обвързан с един личен лекар, а да може да ползва всеки общопрактикуващ още до края на тази година бе обявена от шефа на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев пред “24 часа”. За да стане възможна промяната обаче, е нужно и да заработи електронното здравно досие, което ще позволи на един пациент да се лекува от много лекари, тъй като те ще виждат цялата информация. В е-досието ще са описани прегледите при всички лекари, през които е преминал пациентът, изследванията, които са му били предписани, и лабораторните резултати. Целта е да се облекчи системата и да се спре практиката джипитата да са постоянно ангажирани със своите пациенти, обясни Тонев. Паралелно с тази промяна се предвижда джипитата вече да не получават твърда сума от държавата всеки месец на база записан при тях пациент, а само въз основа на реално прегледаните. Тонев окачестви сегашната система като “студен резерв” за джипитата.

Електронното досие превръща личните лекари в моментни, лишени от ангажираност и разрушава дългосрочната им връзка с пациента, обявиха от сдружението.

Е-досието не говори, не се оплаква и едва ли 20-годишна история на болестта може да бъде прочетена за 1 минута”, гласи позицията на джипитата. Предлаганите промени не решават сериозните проблеми, а създават нови, свързани със заплащането и връзката с пациентите, твърдят още личните лекари.

“Ние не просто се познаваме с нашите пациенти, а както казва народът “знаем се” и за добро, и за зло”, заявяват личните лекари.

Те не са съгласни и с отнемането на капитационно заплащане. Държавата да плаща на личните лекари не за брой записани пациенти, а за реално прегледани, искат от “Продължаваме промяната”. По този начин няма да остава “студен резерв”, твърди Тонев, тъй като лекарите преглеждат 600 пациенти на месец, а останалите 1600 записани - не.

30 млн. прегледа извършват всяка година личните лекари, защитиха се обаче джипитата. 10 млн. от тях са профилактични, диспансерни или за поставяне на ваксини, които са прогнозируеми по брой и с фиксирана цена. Останалите 20 млн. са по различни проблеми, включени в пакета от дейности на общопрактикуващите лекари и няма как да се предвидят. Тези прегледи се покриват от 42% капитационно заплащане, което означава по 8,15 лв. на преглед, ако бъдат утвърдени предложените стойности за тази година, пресмятат от сдружението на общопрактикуващите лекари. Ако прегледите са повече, средната разпределена сума за всеки ще е по-малка, заявяват лекарите.

Очевидно е, че капитационното заплащане не са дарени пари или “студен резерв”, които държавата подарява на общопрактикуващите лекари”, заявяват от сдружението. Според медиците то не е чиста печалба, която влиза в джоба им, а изработени пари. Те критикуват стойността на заплащането, която “едва ли може да се определи като адекватна стойност за лекарски преглед” и да осигури издръжката на практиката и възнаграждението на сътрудниците им.

Няма определена цена на първичния медицински преглед, но ако се направи, то би следвало да е в пъти по- голямо от сега заплащаното при увеличено потребление, заявяват от сдружението.

Няма как да се плаща на прегледан пациент, защото досега не е остойностен прегледът, оспорва идеята и председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Според изчисленията му парите в бюджета за прегледи, ако се разпределят на джипитата, се падали по 350 лв. на лекар. Това обаче стигало да преглеждат само по 15 души на ден, а не както досега - над 25.

Няма защо да недоволстват джипитата, тъй като ще получават по 25 лв. на преглед, е позицията обаче на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

За първи път ще се въведе диференцирано заплащане, което предвижда, че всеки, който не е обхванал 45% от подлежащите на профилактика свои пациенти, ще получи по-ниско заплащане”, обясни той пред БТА. По думите му, ако някой от лекарите прегледа над 60%, ще получи 27 лв. за преглед.Ако обаче се прегледат по-малко от 46 на сто, какъвто е средният процент за миналата година, дейността ще бъде оценена на 20 лева за преглед.

До лутане и несигурност на пациента ще доведе предлаганата концепция, смятат още лекарите. Те са на мнение, че първо трябва да се решат сериозни проблеми, като малкия брой и напредналата средна възраст на лекарите, както и работата в труднодостъпни и отдалечени райони. Останалите проблеми, които изброяват джипитата, са прогресивно намаляващата атрактивност на работата в първичната извънболнична помощ, немалкият брой трайно здравно неосигурени лица и непосилният административен товар на лекарите.

Д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари:

Поне 40 лв. за преглед трябва да е заплащането

Превръщат ни в чиновници, които си тръгват, когато свърши работното време

- Д-р Миндов, ще разреши ли проблемите на личните лекари предложението на управляващите да отвържат пациента от личния лекар?

- Това е реформация да върнат старите поликлиники и да върнат комунизма. Искат да ни направят на заплата, тип участъкови лекари. Идеята е да се закрият търговските дружества - първо нас, а после и болниците. Това не е реформа, а реанимация на комунизма. Щял да се улесни достъпът, като станем с работно време, но няма как да стане това. Лекарите ще можем да си тръгваме, когато свърши работното време и пациентите няма да намерят никого в кабинетите.

- Целта на управляващите е да ви облекчат, не смятате ли, че ще се получи?

- Идеята им е смяна на здравноосигурителния модел. Това го няма никъде по света. Общопрактикуващите лекари си работят така навсякъде, не е измислено у нас. С тази реформа няма да станат повече лекарите. Те ще станат като чиновници, да си гледат часовника и да си тръгнат след края на работния ден. Тогава кой ще вдига телефона на пациентите?

- Предложението е след работно време пациентите да се обръщат към кабинетите на Спешна и неотложна помощ.

- Те там понеже нямат никаква работа и са подплатени с толкова много кадри. В София 15 са линейките. Кой ще работи в Спешна помощ, на какви заплати?

- Идеята е да се заплаща на личните лекари на брой реално прегледани пациенти, достатъчно ли е?

- Остойностен ли е трудът? Колко струва един лекарски преглед? Няма обявени цени. Трябва да стане като при юристите и всяка услуга да е описана колко струва. Ако сметнем сегашния бюджет и го разпределим на всички общопрактикуващи лекари, се пада за заплащане на тази услуга по 350 лв. Ако един преглед е 20 лв., означава, че 15 души на ден ще преглежда един лекар. За 16-ия няма да плаща здравната каса, следващите ще трябва да плащат сами. Възможно е пациент да чака на опашка един час и когато дойде неговият ред, да се окаже, че не поема касата повече. Тогава лекарят ще го отпрати при негов колега, при когото по някаква вероятност да има още свободни прегледи. Тук говорим за лимит. В момента се правят над 30 млн. прегледа, които не се надписват, те не се и плащат.

- Вие колко прегледи правите на месец?

- 550 правя на месец, но не ми плащат по 20 лв. за всеки. Иначе щях да взимам два пъти колкото сега. Първо трябва да се направи остойностяването. Фризьорските услуги са по-скъпи от лекарските. Прегледът трябва да е минимум 40 лв, а при доцент и професор да се вдига нагоре. Реформа се прави с пари, но в сегашните условия цените се вдигат постоянно. Домашните посещения също са ни безплатни. 1, 40 лв. месечно е сумата, която получаваме от пациентите в средна възраст. За лев и 40 пациентите получават неограничен брой прегледи. За децата е 2, 10 лв. Родителят може да води детето си всеки ден по два пъти, лекарят ще вземе 2, 10 лв. Къде го има това?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    4
    Аз
    Браво, крайно време да се махне таьи порочна система, ограбване на пациенти и никакво лечение. Джипита като архивари и една дремеща сестра които трябва да бъдат премахнати.
  • 10
    3
    Тъкачка - ударничка
    Има Джипита с по 5000 пациента. Е как да стане? Иначе за парите лесно - НА ГЛАВА!А какво получават ГЛАВИТЕ срещу това? Главанаци смеи то големи, че ги търпим.
  • 11
    2
    Ана
    Досега не ми е направен нито един профилактичен преглед,връща ме по няколко пъти,за да си вземе потребителската такса,да не говорим колко пъти ми пише грешна диагноза и не ме праща на специалист
  • 15
    1
    Алоооо, Пи Джи-тата!
    На глава, така ли...??? Ние че сме добитък, добитък сме, ама и тия нагли та нагли. Не сме хора, човеци - за тях сме глави, бройки. Май не са виждали побеснял добитък?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари