Дядовден в Черешово

11
Този празник се чества единствено в русенското село
Този празник се чества единствено в русенското село Снимка: Областна администрация Русе, архив

Този празник се чества единствено в русенското село

Единственият у нас празник Дядовден се чества на 22 януари в русенското село Черешово. Неговото отбелязване започва преди 66 години по идея на местни хора и се празнува веднага след Бабинден.

,,Участниците в празника окичват магарето и каруцата, с която ще отидат в дома на дядото. Той ги очаква с подредена трапеза и след почерпката, двама от мъжете го отнасят на ръце до каруцата“, разказва Татяна Хараламбиева, председател на читалището ,,Христо Ботев – 1926“ в село Черешово, предава БНР.

"През 1957 година, след като минал Бабинден, на вечерна раздумка се събрали мъжете от селото", казва още председателят на читалището. Тогава един от местните зевзеци - Милчо Стефанов попитал след като жените си имат Бабинден, защо и мъжете да не си имат Дядовден. По думите му те също са съпричастни към създаването на децата и тяхното отглеждане. И така напук на бабите, дядовците в Черешово също си направили празник.

Празникът Дядовден в Черешово ще започне днес в 11:00 ч. от площада на селото. След, което всички ще отидат в дома на 80-годишния Марин Ангелов, който през последните 15 години е избиран за ,,баш дядо“ в селото.

Изискванията към него са да е дългогодишен жител на Черешово, да има внуци и правнуци, да е добър човек и да има активна обществена дейност.

Още за празника може да чуете в прикачения файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари