Дядо Коледа написа писмо до българите!

1

Известен е като Дядо Коледа, дядо Мраз, Санта Клаус, Бабо Натале, Крис Крингъл и какво ли още не.

Сам не знае на колко години е, защото просто е вечният символ на надеждата и сбъднатите желания. Но пък знае, че няма човек на планетата, който да не е чувал за него. И няма човек, за когото той да не знае всичко: от времето, когато човекът е бил малко детенце, а после е гледал как децата растат пред очите му.

Живее в Лапландия, на Северния полюс. Има много имитатори по цял свят, но не се дразни, защото знае, че за хората е единствен. Затова всяка година по Коледа те му пращат писма с желанията си. Доверяват му тайните си, подаряват му сърцето си. А в замяна получават това, което той има в изобилие: вярата, че другата година ще бъде най-щастливата.

Гостували са му знайни и незнайни хора от цял свят, от всички професии, от всички религии. Сред тях са бившият финландски премиер Марти Ахтисари, говорителят на полския парламент Радослав Сикорски, президентът на Индия Пранаб Мукерйе, рок групите Nightwish и Lordi, футболната легенда Дейвид Бекъм.

Сега на гости в резиденцията му Санта Клаус Вилидж отиде екип на медията България Днес. Така истинският Дядо Коледа от Северния полюс даде уникално интервю, което е и първото му интервю за българска медия!

Пред медията добрият старец повдигна завесата на коледните вълшебства и навръх Рождество отправи специално пожелание към страната ни!

- Дядо Коледа, да започнем с най-важния въпрос: как върви подготовката на подаръците? Ще бъдат ли доставени навреме по цялата земя?

- О, да! Имаме много работа и много готови подаръци тук! Е, в началото на месеца понякога се налагаше да постегна елфите, които се опитваха да кръшкат и обясняваха, че до Коледа има още цели 25 дни. Но сега всичко е готово и скоро почваме да товарим шейната.

- Тоест въпреки финансовата криза, мигрантската криза и прочее и тази Коледа всичко ще бъде наред?

- Да, аз не искам да мисля за тези неща. Мисля само за отделните хора. За това кой е бил добър човек през годината и кой не. Искам хората да бъдат добри. И да бъдат щастливи и здрави. Семействата им да бъдат здрави. Тук, на Северния полюс, се ръководим от такива простички, но важни неща.

- Едва ли има друга фраза в историята на човечеството, която да съдържа толкова много надежда, както фразата "Скъпи Дядо Коледа..."?

- Да, има много хора, които идват тук, в Санта Клаус Вилидж, и носят тази надежда със себе си. Хора всякакви, отвсякъде, малки и големи. Най-малките са почти еднакви по всички краища на земята. Обикновено искат играчки. И, разбира се, че това ще искат! Всеки голям човек, когато е бил малък, е искал същото!
При големите хора на пръв поглед е по-сложно. Но като чета писмата им, като ги слушам, когато дойдат лично да ме видят, виждам, че и те са като децата. Независимо от коя посока на света идват, и те искат едни и същи неща. Най-вече здраве - за себе си и хората, които обичат. Искат да са щастливи. И искат на земята да има мир. Тези три неща са винаги най-желаните подаръци.

- Трудно ли се носи такава отговорност? Вие сте повече от папата, от Далай Лама! Тук видях хора от всички религии, които са толкова щастливи и обнадеждени, само защото са разговаряли с вас.

- О, не, не се сравнявам с папата, не се сравнявам с никой! Аз просто съм си Дядо Коледа от Северния полюс! А дядо Коледа има една основна цел - да изпълни хубавите мечти на добрите хора. Без значение какви са хората и откъде са.

- А каква е мечтата на Дядо Коледа? Имате ли и вие желание?

- Разбира се, че и Дядо Коледа си има желание! Моята мечта е хората да са щастливи, семействата им да са щастливи. И тези щастливи семейства да не забравят за самотните хора! Нека всички се сетят за някой познат, който ще бъде сам на Коледа. И да го поканят вкъщи. Моята коледна мечта е да няма сами, забравени хора на Коледа.

- Четете толкова много писма, в които малки и големи споделят лични истории. Има ли такива, които ви разплакват?

- Имах съвсем наскоро такъв случай. Първо ми писаха, а после дойдоха при мен възрастно семейство от Япония. Помолиха ме да напиша специално пожелание върху коледна картичка за 5-годишната им внучка, която много искала да ме види, но е тежко болна. Беше много трогателно.
Винаги се вълнувам, когато чета писмата. Толкова са чисти, искрени, открити. На Дядо Коледа хората се осмеляват да споделят неща, които не биха казали на друг. Да доверят най-съкровените си желания. Някои дори не слагат обратен адрес за отговор. Просто си изливат душата и знаят, че Дядо Коледа ги е разбрал и не е необходимо да им пише обратно.
А вие? Написахте ли ми вече писмо?

- Миналата Коледа - след много, много, много години, в които не го бях правила, наистина ви писах! Приятелите ми, с част от които сме израснали от детинство, до последно не вярваха. Сега искам да ви благодаря, че въпреки тежката година повечето от желанията ми се сбъднаха.

- О, сега май се сещам - онова писмо, над 1 метър дълго, ваше ли беше? Хо-хо-хо! Ето, такива неща обичам да чувам! Искам да знам, че хората пазят винаги в сърцето си коледната магия. Такива хора са най-ценни за мен. Те са вълшебството и благодарение на тях вълшебството винаги ще съществува! Имаш ли дори искрица коледна любов у себе си, в един момент тя ще пламне! Ще те сгрее и ще ти помогне в тежък момент. Защото Коледа е любов, а любовта - вълшебство. Няма значение колко години са минали и колко трудно е било да хванеш листа и химикалка след толкова време. Успееш ли, значи вълшебството винаги е било част от теб и ще бъде с теб!

- Когато си малък, пишеш трудно, правиш грешки върху листа, но но пък желанията ти са бързи и лесни. Като пораснеш, става обратното. Има ли хора с толкова объркани желания, че да не знаете какво да направите?

- Дядо Коледа разбира желанията винаги, това му е работата. Хората са объркани, когато са тъжни, болни и самотни. Понякога ме питат може ли да осигуря Коледа на техни близки, които много са обичали Коледа, но вече не са между нас. Коледният дух, хора, е навсякъде и няма за какво да се притеснявате! Докато има хора на земята, които вярват в коледното вълшебство, Коледа ще бъде при всеки човек, когото обичат.

- Какво ще кажете на тези родители, които отрано обясняват на децата си, че няма Дядо Коледа? Идват ли тук хора, само за да убедят някого, че Дядо Коледа не съществува?

- Вече ви казах най-важното: Коледа и Дядо Коледа са в самите вас! Да, аз живея физически в Лапландия. Но живея най-вече в сърцата ви! Докато има хора, които вярват в Дядо Коледа, и Дядо Коледа ще го има! И коледните вълшебства ще ги има. И надеждата хората да бъдат по-щастливи ще я има. Вие, хората, оставяте желанията си в ръцете на Дядо Коледа, а Дядо Коледа оставя себе си във вашите ръце! Ако вие ме допуснете в сърцето си - значи аз съм истински и винаги ще бъда! Всяко нещо, което сега виждате в Санта Клаус Вилидж, е истинско. И знаете ли защо - защото вие сте тук и вие сте истински!

- Години наред ви слагаме мляко и бисквитки на масата, за да се подкрепите, докато разнасяте подаръците. Но в Рованиеми ми дадоха любимата ви рецепта за греяно вино с водка. Май в България вече трябва да ви слагаме чашка със силна, нашенска ракия?

- Не, аз си обичам млякото с коледни бисквитки! Като ме гледате такъв закръглен, явно често си похапвам от тях. Хо-хо-хо! За ракията благодаря, но нали не искате да се напия и после до другите страни да не стигнат подаръци!
- Не се ли сърдите, че лапландците ядат еленско месо? Еленът Рудолф какво мисли по въпроса?

- Рудолф е зает с това да мисли посоките, за да стигнем навреме с подаръците. С местните хора тук сме се разбрали. Няма опасност да остана без транспорт един ден заради апетита им! Хо-хо-хо.

- Винаги сме се чудели защо не влизате през вратата? Не е ли по-удобна от комина?
- О, в някой държави влизам и през вратата, там така е прието. В други на Рудолф му е трудно да "паркира" шейната пред задръстените с коли входове. Но в общи линии влизам, откъдето се наложи - през вратите, прозорците, комините и камините. Щом децата ме чакат, винаги ще намеря начин да вляза!

- В днешно време има момиченца, които си поръчват автомати и момченца, които искат кукли. Притеснява ли се Дядо Коледа да разнася такива "объркани" подаръци?

- Няма нищо лошо и объркано в това. Децата могат да имат колкото и каквито желания искат. Когато са малки, те са любопитни. Нека опознаят света, за да разберат какво искат да бъде тяхното място в него.

- Това е първото ви интервю за българска медия. За пръв път думите на истинския Дядо Коледа от Лапландия ще стигнат до България. Какво ще пожелаете на българите?

- Трогнат съм, че ще имам такава възможност! Желая на всеки българин, на всяко българско семейство и всяко българско дете здраве и щастие. Нещо, което желая и на целия свят.
Но понеже случаят е специален, този път малко обърнах нещата: вместо само българите да ми пишат писма, сега и аз написах коледно писмо с пожелание за България! Надявам се да ви хареса. Весела Коледа на всички българи!

Ето го и посланието на Дядо Коледа за България

"Скъпи приятели,

Сърдечни поздрави от моя град Рованиеми на Северния полюс. От древни времена Полярният кръг е бил вратата към Лапландия и към света на мечтите, вълшебствата и приказките.
Остана съвсем малко време до Коледа и ние тук, на Северния полюс, сме почти готови с подготовката. Вече е време да почнем да разнасяме щастие, радост и добра воля на всички деца, семействата и приятели в България, както и по целия свят."

Весела Коледа!

Поздрави

Санта Клаус

Надежда от Северния полюс

В Лапландия екипът на "България Днес" срещна случайно и Боряна Терзиева - сестрата на загиналия при тежка катастрофа край Варна шампион на България по плажен футбол Никола Терзиев. "Коледа беше любимият празник на брат ми. Като деца толкова мечтаехме да видим Дядо Коледа. Сега съм тук и заради него. Знам, че гледа от небето и е щастлив", сподели емоционално Боряна, докато се отправяваше на лична среща с добрия старец.

Бисерка БОРИСОВА за България Днес

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари