Дядо Ангел на 87 години отвя съперниците си в маратон край Велико Търново

1
Ангел Христов премина разстоянието от 15 км за два часа и спечели първо място в кампанията "Движи се и победи"
Ангел Христов премина разстоянието от 15 км за два часа и спечели първо място в кампанията "Движи се и победи"

Ангел Христов премина разстоянието от 15 км за два часа и спечели първо място в кампанията "Движи се и победи"

Най-възрастният маратонец се казва Ангел Христов и е от Велико Търново.

Пенсионерът, който е на 87 години, не се спира пред нищо, за да поддържа духа си млад. Именно заради това се включва в различни маратони в страната, на които показва своите възможности, въпреки възрастта си.

Ангел спечели уважението на мнозина, след като се включи в кампанията "Движи се и победи" като най-възрастния участник. Освен че нямаше по-възрастен от него, пенсионерът се представи отлично и спечели първото място.

"Ангел се включва всяка година в кампанията, но този път определено се открои от останалите. Много е издръжлив, защото премина 15 км разстояние за два часа и остави всички много изненадани", разкри Йорданка Илиева, организатор на кампанията, цитирана от "България Днес". По думите ѝ маратонът се организира всяка пролет и есен в продължение на 21 години, като участват само и единствено хора от Великотърновско. Маршрутът се избира на случаен принцип, като се тегли жребий.

"Тази година се преминаваше по три туристически маршрута - до парк "Ксилифор", след това до село Арбанаси, а финалът бе до хижа "Ксилифор". Включиха се общо 340 деца, ученици и възрастни хора. Това създаде уникална атмосфера", разказва Илиева.

"За мен годините нямат значение! Всяка година се включвам в тази кампания и ще продължа да го правя. Спортът е здраве и благодарение на него се чувствам в отлична форма", каза 87-годишният Ангел Христов. По негови думи всяка сутрин прави гимнастика още със ставането си, за да се раздвижи. Членува в клуба на пенсионерите, благодарение на което има много приятели, с които задружно обхождат страната ни.

"Изминах трите маршрута на маратона, без да спра за почивка. Наистина го преминах за два часа, което учуди и мен. На места имаше сериозен наклон, дори няколко жени паднаха и се наложи да ги дърпаме с въже", разказва с усмивка дядо Ангел.

Пенсионерът разкри, че преди състезанието да започне, организаторите мерят кръвното на всеки участник и му дават съвети какво да прави, ако изпадне в беда. Първата група в маратона е с най-голям брой участници и тя включва деца от 4 до 19 години. След това е групата от 20 до 59 г. и накрая е групата над 60 години. Всички участници трябва да преминат през сложния маршрут за най-бързо време.

"Моята тайна за по-леко и бързо преминаване е пеенето. Без значение дали вървя или бягам, обичам да си тананикам български народни песни. Те ме карат да забравя какво се случва около мен и докато се осъзная, изведнъж стигам крайната цел", споделя Христов. По негови думи през цялото време се старае да се хидратира, затова винаги със себе си носи бутилка с вода.

"Храната също е много важна. Но не само преди маратон, а през целия живот. Аз се храня само с домашно приготвени гозби и с пресни плодове и зеленчуци. Това ме кара да се чувствам много добре и вярвам, че по този начин ще доживея до сто години", с надежда споделя Ангел, който миналата година покори Черни връх, доказвайки, че годините нямат значение, ако човек има смелост и желание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари