Две тарифи за тока

1
Трябва ли да се въведат различни цени спрямо потреблението на ток?
Трябва ли да се въведат различни цени спрямо потреблението на ток?

Трябва ли да се въведат различни цени спрямо потреблението на ток?

Използването на две тарифи за цената на тока няма да помогне на енергийно бедните хора. Такова мнение изразиха в студиото на „Здравей, България” по NOVA енергийните експерти Иван Хиновски и Мартин Владимиров.

„Смятам, че това не са две тарифи, а трябва да се смята като отстъпка. И сега има 5 динамични тарифи. Не е обществено справедливо да се предлагат такива мерки „на калпак”. Има хора, за които, каквато и да е помощ няма да има стойност.

В България от години има дефиниция за енергийна бедност, но просто не се прилага. Министерството на труда бяга от отговорност да разработи наредба за регистриране и подпомагане на енергийно бедни домакинства”, каза Хиновски.

„Няма яснота какви ще бъдат тарифите. В момента цената за електроенергията за бита е най-ниската в целия ЕС. Тя се поддържа изкуствено ниска от десетилетия.

Означава ли предложението на МС, че реално по-бедните домакинства ще плащат още по-ниска тарифа или всъщност по-богатите домакинства, тези с по-голяма консумация на електроенергия на месечна база, ще плащат по-висока цена от сегашната?

Това, което в момента иначе ще направим, е да изпратим поредния грешен сигнал към потребителите, че те няма нужда да инвестират в подобряване на енергийната си ефективност и намаляване на потреблението. Трябва ни дефиниция за енергийна бедност, дори, за да вземем парите от Плана за възстановяване. Важно е да се определи ясно колко са енергийно бедните хора в България. Сегашните данни показват, че около 1/3 от населението на страната се отоплява трудно”, заяви Мартин Владимиров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    6
    Хм
    Само ако паднете в ръчичките на народа, ще ви разкъса идиоти с идеоти! Минахме от дърва на ток, сега пак ни товарите!
  • 23
    5
    Данчо
    Вървете по дяволите крадци и измамници такива! Занесете си двете трафи в гроба! АЕЦ-ът все още прозизвежда киловата на цена 4-7 стотинки вие искате да крадете от нас. Еми вървете по дяволите с вашите две тарифи измамници такива!
  • 30
    4
    Ням
    Защо господа управници имате такова голямо жалание българина да тъне в мизерия? Защо принуждавате народа на майчица България да аргатува по чужди земи за да поддържа семействата си и близките. На парно не може, на дърва не може сега и на Ел. енергия не може да се отоплява народа.
  • 32
    3
    до 2
    Много е просто. Определени български производители на ел. енергия имат право да продават енергия на европейския пазар, където цените съвсем не са като нашите. Ти ако отгледаш в градината един тон домати и можеш да ги продадеш по 1.50 тука или по 4 лева в Германия, какво ще избереш. Ето това е свободния пазар. Отделен въпрос е, че значителна част от производството на ел. енергия в държавни ръце и би трябвало да се съобразява с интереса на данъкоплатците на тази държава, ама дали? Енергийният пазар е такава хранилка, че ви е бедна фантазията, колко кърлежи пият кръв оттам.
  • 34
    2
    ЕНЕРГЕТИК
    България изнася ел.енергия . Няма дефицит от ел.енергия, има излишък. Отвън Ви заповядват да вдигате цената за българите . Защо ? Нещо много сбъркано има.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари