Две могили се побратими с Адунаци Копъчени, Румъния

0

На 26.02.2016 г., в кметството на община Адунаци Копъчени, окръг Гюргево, със съдействието на Асоциация Еврорегион Данубиус, бе подписано поредното  споразумение за сътрудничество между общини. Документът бе подписан от  Йон Таке, кмет на Адунаци Копъчени и Божидар Борисов, кмет на община Две могили.

Подписването на протокола за сътрудничество е стъпка към създаването на смесени българо-румънски партньорски екипи за трансгранични проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния – България  2014-2020 г. – една от основните дейности на Асоциация Еврорегион Данубиус.

„Страните ще си сътрудничат в областта на: инфраструктурата и комуникациите, икономическото и социалното развитие, образованието, културата и туризма, опазването на околната среда, административните и социални услуги; при извънредни  ситуаци и др. обстоятелства в съответствие с приоритетите на  програмата за трансгранично сътрудничество, съобразно с  националните законодателства на  Румъния и Република България и международните  правни документи,  по които двете държави са страни”, съгласно Чл.1 от Споразумението .

На срещата бе взето решение за кандидатстване със съвместни проекти по  Приоритетна Ос 4: Квалифициран и приобщаващ регион, Специфична цел 4.1

Създаване на интегриран трансграничен регион по отношение на заетостта и мобилността на работната сила и Приоритетна ос 5 „Ефикасен регион“, Специфична цел 5.1 „Увеличаване на капацитета за сътрудничеството и ефективността на публичните институции в контекста на трансграничния регион“.

Българската делегация, водена от  доц. д-р Стефко Бурджиев – областен  управител на Област Русе, включваше Лили Ганчева – изп. директор на Асоциация Еврорегион Данубиус, зам.-кмета на Две могили – Красимира Русинова, председателя на Общинския съвет и юрисконсулта на общината.

От румънска страна присъстваха Думитру Гаврила – заместник председател на Окръжен съвет Гюргево,  експерти  от Дирекция “Международно сътрудничество, стратегии и проекти” в Окръжния съвет, представители на общинската администрация.

Областният управител Стефко Бурджиев  пожела на кметовете на Две могили и Адунаци Копъчени  успех в съвместните  проекти, както и във всяка друга инициатива, свързана с по-добрия начин на живот в двете общини.

За сведение: Адунаци Копъчени е една от най-развитите общини в Гюргевски окръг. Отстои само на 22 км от румънската столица Букурещ, на 40 км от Гюргево и 50 км от Русе. след преброяването през 2011г.,  населението е  6.621 жители. Общината се намира в първите шест места с най-нисък процент на безработица в Гюргевски окръг, което представлява едва 1,4% от общата безработица в страната. Най-развитите сектори на икономиката в нея са земеделието, зеленчукопроизводството и цветарството.

На нейна територия с  инвестиция от над 1 млн.евро е изграден един от най-елитните клубове за конна езда в Румъния „Regatul Cailor”, който се простира на площ от 6,5 хектара. През следващите три години в Адунаци Копачени са планирани да бъдат изградени международно летище, няколко фабрики, стадион и хотели. Изграждането на летище в Адунаци Копъчение  има изключително голямо значение в контекста на други големи инвестиции. Летището ще бъде в състояние да приема и обслужва самолети с по-голям  капацитет, както на пътници, така  и карго. Ще има една писта с обща дължина от 3200 метра.Ще бъде проектирано  да приема самолети от категория C, при кратки товарни полети в рамките на европейското пространство, но и в съседните й страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари