Двама единадесетокласници ще представят България на Световното първенство по косплей

1

Косплей (Costume play) е японско изкуство

Двама пловдивчани ще представят България на финала на световно състезание по японското изкуство косплей (Costume play), което след година ще се проведе за първи път на наша територия, пише TrafficNews. Единадесетокласниците Мими и Лео станаха големите победители от 19-тото издание на „AnimeS World Stars“. Партньорската двойка предстои да се изправи в битка с косплейъри от цял свят, за да докаже таланта и артистичността си.

Мими и Лео се явили на „AnimeS“ фестивала в София преобразени като герои от китайската видео игра Genshin Impact. Персонажите им, които избрали, не са правени от друг косплейър до този момент. Представили са кратък сюжет за опита на краля на пустинята да спаси човечеството от тежки страдания и мъки, причинени от самия него:

Разказахме история от ерата на Древен Египет, когато Богът на пустинята, изигран от мен, намира и разпространява знание, което не е „за този свят“. За хората то носи поквара, започват чуват гласове в главите си, телата им се покриват със сиви люспи. Земята и природата замират. Тогава моят герой търси помощ от героинята на Мими – Богинята на мъдростта, която гради храмове и създава начин човечеството за забрави „знанието“. В края на сюжета обаче моят герой се саможертва, за да изкупи греха от причинената болка“, разказва Лео.

Вън от образите си на Мими и Лео са на пръв поглед нормални тийнейджъри. След кратък разговор с тях разбираш, че са двама необикновени младежи, в които живее порива за себеизразяване чрез изкуство.

Мими е възпитаничка на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, докато той учи в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя след завършване на училище, тя смята да продължи кариерата си, като се обучава професионално за изработка на сценични декори и костюми, докато Лео е решен да запише актьорско майсторство.

Двамата са рядкост за България, защото в страната ни изкуството на косплея навлиза сравнително късно. Хобито им представлява комплексно изкуство, при което чрез цялостно преобразяване във филмов или гейминг персонаж.

Мими открива любовта си към това преди три години, когато е на 14, след като посетила събитие с подобна насоченост. Първоначално купува костюмите си, а по-късно проявява пълни си талант като започва да ги шие сама. Занимава се и с изграждането на детайлен грим.

Нейният партньор Лео пък е достигнал почти професионално ниво на изработка на перуки, изключително необходими за постигането на една пълна визия. Той майстори още различни приспособления и атрибути, част от визията на героите, които пресъздава. Лео навлиза в дълбините на японското изкуство от сравнително скоро – година и половина. Нивото му обаче бързо се надгражда, а за това до голяма степен отношение има детското му ходи да изработва различни предмети и макети по прототип на любимите му анимации.

Мими и Лео се запознават по време на косплей фестивал в София. След няколко съвместни срещи с други любители на изкуството, между тях се заформя приятелство, което по-късно се оказва и ключово за успешното им партниране на сцена. За да покажат таланта си пред хората обаче им отнело време: „Първите две години ме беше много страх да изляза на сцена, правех всичко само за и пред себе си“, споделя Мими.

През 2022г. малко преди да дойде време за фестивала AniCon във Варна, двамата се осмелили да направят съвместно участие: „Знаех, че и тя ще ходи и ѝ предложих да направим нещо заедно. Явихме се с купени костюми на Таnjirо и Nezuko (Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba), които са брат и сестра. Тогава представихме танц, с който персонажът на Мими спечели награда „Любимец на журито“. Аз спечелих същата ден по-рано с друго изпълнение“, разказва Лео.

Тандемът им има зад гърба си вече десетки преобразявания. Споделят, че рядко търсят нещо специфично като вътрешни качества на персонажите, които пресъздават. По-често го правят от чисто любопитство и предизвикателство спрямо сложността на визията. След няколко поредни изяви, двамата решават да се запишат за участието си в „AnimeS“, което им носи и най-голямата победа до този момент. Споделят, че предизвикателството да създадат визиите за персонажите си, е родила пълна палитра от емоции, преживяна само в рамките на месец:

Избрах си много сложен костюм. А после преживях в криза (смее се), защото буквално до последно работих върху него. В нощта преди представлението още лепях пайети, пришивах лентички и дребни детайли от роклята си. В процеса бях допуснала една голяма грешка, която ми донесе дни на допълнителен труд и допълнителни разходи. Само ще кажа, че, за да докарам цвета на един от детайлите, използвах с акрил, заради което в банята ми „избухна“ голяма зелена бомба. След всички преживяно с роклята, трябваше да започна с изработката на перуката, а тя е дълга метър и половина“, споделя Мими.

Цялостната изработка на визиите – костюми, перуки и атрибути, отнели месец на безсънни нощи, бъркотия и липса на свободно време.

„Когато изработвахме костюмите, все още не бяха пуснали снимки на това как изглеждат героите ни в цял ръст. Наложи ми се да рисувам скица и да сглобявам от различни перспективи цялостния му образ. Мими пък с помощта на една единствена снимка на героинята си успя да ушие цялата детайлна рокля“, разказва Лео.

През това време се случили още измислянето на сценарий, хореография и подготовката на кратко видео с историята, която пресъздали на сецаната в София. За тяхната изработка ангажимент почти изцяло поел той, тъй като костюмът му бил готов малко преди нейния.

В последния месец почти не съм спал. Старая се да не изоставам с училище и да не пропускам уроци и домашни. Но всяка вечер съм си лягал в 2, докато подготвя всичко за костюмите, а после съм ставал в 6 за училище. Като зомби съм, даже взеха торбички под очите да ми се появяват“, споделя засмяно той.

Стресът и емоциите, през които са преминали младите пловдивчани, обаче не са единственото, с което ще запомнят участието си на „AnimeS“. Казват, че хобито им ги учи на много – най-вече преданост и постоянство, но и много старателност и поглед към детайла. „Косплеят наистина ни учи да даваме всичко от себе си, каквото и да ни сподели. По средата на подготовката за едното ни участие ми откриха здравословен проблем, заради който можеше и да не се явя. Не ми достигаха силите да завърша костюма, но не исках да се отказвам“, разкрива Мими.

За младите пловдивчани косплейят не е просто хоби, а страстта, която им позволява да изразят своята идентичност, да се отделят от реалността и да се пренесат в някой нов и изграден от тях самите свят. В бъдещите си планове ясно виждат японското изкуство като основна част от делника им, а вече дори подготвят визиите за следващото си участие на друг фестивал.

Като какво ще се преобразят на световното състезание „AnimeS World Stars“ догодина обаче все още не издават, но споделят, че приемат с леко притеснение и много вълнение голяма отговорност да представят страната ни пред косплейъри от цял свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари