Дунавската задруга на художествените занаяти нареди изложба в Русе

2

Експозицията е по повод 10 години от основаването на сдружението

Дунавската задруга на художествените занаяти отбеляза 10 години от основаването си в Русе и 55 години от създаването на русенската група към Национално сдружение „Задруга на майсторите на народните художествени занаяти“ с изложба. Сред гостите на събитието бяха заместник областният управител Георги Георгиев и заместник-кметът по устройство на територията на Община Русе Магдалина Илиева.

В рамките на събитието беше представена уникална книга, представяща историята на Задругата. Автор на книгата, която е близо 200 стр. и съдържа неповторими илюстрации, е Татяна Колева. Редактор е журналистът и общественик Нели Пигулева, а оформлението и компютърния дизайн е дело на инж. Юлиан Нецков.

Чудесно е това, че много от Вас са откликнали и са разказали сами това, което изпитват докато работят. Тъжно е, обаче че повечето от Вас казват, че няма на кого да предадат занаята“, каза Пигулева. Тя сподели, че русенските майстори искат да споделят и предават, но че това става трудно. „Растат деца, които имат сетива за тази красота, която създавате Вие.

Книгата е под надслов „Горчиви корени, сладки плодове хроника на вдъхновението“. Интересно е, че илюстрациите на двете ѝ корици представят ръцете на майсторите. Нели Пигулева ги определи като нещо вечно. За нея те са „ръце с душа“.

Експозицията се провежда в комплекса на сдружението на ул. „Витоша“ 18 и включва над 300 предмета. Изложбата ще може да бъде посетена и през всеки от делничните дни от другата седмица от 10:00 до 18:00 ч.

На събитието присъстваха още представители на местната и държавна власт, на неправителствения сектори и бизнеса. Сред тях бяха спомоществователи за издаването на книгата, директорът на Държавния архив в Русе Толя Чорбаджиева, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Дунавската задруга на народните художествени занаяти е сдружение, което обединява майстори на традиционни български занаяти. Сдружението е създадено преди 10 години и е приемник на Групата на майсторите от Русе, създадена през 1968-а. Членовете на сдружението са 28 и те са от Русе, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново и Костенец. Представени са 15 народни занаята – дърворезба, дървостругарство, иконопис, изработка на народни музикални инструменти, везба, изработка на кукли, художествени тъкани, обработка на кожа, калоферска /брюкселска дантела/, ковано желязо, художествена керамика, накити от мъниста, художествено леене, медникарство, изработка на ножове. Сдружението организира изложби на традиционни занаяти както в региона, така и в страната и чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Ха
    Без Лили Ганчева не може
  • 4
    1
    Koko
    Добре , че еНиколай Нанов , за да съществува задругата въобще. Само рошавата какво прави там като не е забила и един пирон
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари