Дунав заля земи край Ряхово и Бръшлен заради неработещи помпени станции

0
Дунав заля земи край Ряхово и Бръшлен заради неработещи помпени станции

Земеделски земи в районите на Сливо поле, Ряхово и Бръшлен в Русенско вече са под вода. Причината е в повишеното ниво на река Дунав и неработещите помпени станции, съобщи "БГНЕС".

Пострадали са посевите от пшеница, слънчоглед и царевица, а стопаните се притесняват, че ако не се вземат мерки, пораженията ще засегнат над 20 000 дка.

Заради авария, най-мощната помпена станция в Нова Черна не работи. Тъй като далекопроводът се намира в защитената територия Калимок-Бръшлен, която е наводнена, се е наложило техниците буквално да плуват, за да търсят повредата. Въпреки настояването на "Напоителни системи" да бъде изграден още един далекопровод откъм Нова Черна, енергоразпределителното дружество е отказало. Другата отводнителна станция край Ряхово пък работи само с половината от капацитета си, тъй като каналите, които отвеждат водата, са затлачени.

"Водите, които се вливат в Дунав, това са подпочвени води и именно задачата на тези отводнителни станции е изпреварващо да хвърлят водата в Дунава, а когато Дунав директно си влиза в каналите, както го правят в момента влажните зони, ефектът е нулев", казва председателят на земеделската кооперация в Ряхово Огнян Атанасов. Според него е трябвало помпите да се пуснат изпреварващо, преди да е дошла високата вода, за да се предотврати наводнението.

Тревожно е и състоянието на дигите, тъй като те са затревени, обрасли с дървета и храсти и на практика не могат да се обходят. Животните, които копаят дупки в тях, допълнително създават проблеми, защото водата прониква през тези дупки.

Въпреки това стопаните се надяват, че високата вълна, която идва от Сърбия, няма да бъде продължителна. В противен случай ще пострадат не само земите, а и къщите, които се намират в ниските части на населените места покрай реката.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари