Дунав мост 2 дръпна 20% от ТИР-овете през Русе

0
Дунав мост 2 дръпна 20% от ТИР-овете през Русе
С 20% по-малко тежкотоварни камиони са минали през Дунав мост между Русе и Гюргево след откриването на втория мост между Видин и Калафат. Това съобщи на пресконференция началникът на Митница-Русе Пламен Минков, съобщава "БГНЕС".

Въпреки отлива от ТИР-ове спадът в събираемостта на пътните такси е само 6,61%, тъй като се наблюдава сериозно увеличение на леките коли, които избират Дунав мост 1 за пътуването си към Черноморието, Гърция и Турция.

На практика Митница-Русе формира 52% от общия приход на Агенция "Митници" от пътни такси и разрешителни. Едно от обясненията за намаляване броя на камионите през Русе е липсата на контрол, която е съществувала доскоро на втория мост. Въпреки по-дългия път през Видин-Калафат, превозвачите са предпочитали да си спестят суми от порядъка на 1500-3000 евро. Тъй като експлоатацията на Дунав мост 2 се осъществява от българо-румънско търговско дружество, то е събирало от румънска страна такса мост, но оттам нататък е имало пропуски в контрола на таксите за камионите. От началото на юли обаче има изграден пункт на "Пътни такси и разрешителни", където работят митнически служители от България, включително и от Русе, и проблемът е решен.

Русенската митница е отличник по събираемост на заложените в плана приходи, стана ясно още на пресконференцията. Изпълнени са 102,8 %, което прави малко над 5 млн.лв. повече приходи в хазната. Много са силни резултатите на митницата по отношение на пресечения трафик на наркотици. За първите шест месеца са заловени 120 кг хероин, 36 кг марихуана, 149 кг псевдоефедрин, близо 2 кг екстази.

По случай 135 години от създаването на българските митници в Русе бе представена и музейната сбирка, която включва документи на повече от век, свързани с вноса и износа на стоки, различните разрешителни режими и любопитни плакати по темата.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари