„Дунарит“ празнува 120-годишнина

0

Началото на празничната програма бе дадено с внушително изпълнение на смоленските изпълнители от „101 каба гайди“

Военният заводДунарит“ отбеляза днес своята 120-а годишнина в зала „Арена Русе“ с богата празнична програма.

Сред гостите на събитието беше и заместник областният управител Детелина Ачева. "Просъществуването на една компания повече от век е голямо постижение, което говори за устойчивостта и иновативните способности на нейното управление. Несъмнено, упоритостта, професионализмът и дългогодишният Ви опит са ключът за Вашия безспорен успех. Дори във времена на изпитания, Вие показахте далновидност и дадохте пример за успешно икономическо планиране, запазихте редица работни места и успяхте да утвърдите предприятието като водещо в сферата на отбранителната индустрия“, сподели заместник областният управител. „Считам, че уменията да запазвате квалифицираната работна ръка са доказателство за лидерските способности на екипа на „Дунарит“. Ценностите, които споделя компанията като непрекъснато професионално развитие и усъвършенстване на знанията и уменията на служителите са ключова предпоставка за нови бъдещи успехи“, каза още тя и отбеляза ключовата роля на осигурените социални придобивки на служителите в предприятието. „Благодаря Ви, че сте част от бизнес общността в региона, както и за Вашия принос към икономиката“, допълни Ачева и пожела на екипа на „Дунарит“ да развива успешни бизнес идеи.

Началото на празничната програма бе дадено с внушително изпълнение на смоленските изпълнители от „101 каба гайди“. В програмата, която продължава и към момента са включени още изпълнения на Ансамбъл „Българе“, Деси Добрева, Орлин Горанов, дует „Шик“, дует „Ритон“, Веселин Маринов, русенските певици Даниела Кирилова и Нина Арнаудова, както и на танцови двойки от клуб по спортни танци „НАСТРОЕНИЕ” с ръководител Иван Деспотов, съобщиха от Областна администрация - Русе.

На празника присъстваха още кметът Пенчо Милков, мажоритарният собственик на дружеството Емилиян Гебрев, дългогодишният изпълнителен директор на „Дунарит“ Кръстю Кръстев, представители на военната индустрия, както и редица представители на местната и държавна власт, на синдикатите, а също и на академичните среди.

Дунарит“ АД е сред най-големите предприятия в региона, като дава работа на над 1000 души. „Дунарит“ изминава дълъг път от далечната 1903 г., когато на 15 километра източно от Русе Хайдрих Лангбен, Несим Шимон Израел Барутчиев и Гарабед Асланян поставят основите на неголяма фабрика за барут. Днес дружеството е познато на международните пазари като дружество с традиции, съхранило през своята 120-годишна история опита на поколенията в проектирането, производството и търговията на военна и машиностроителна продукция.

Дружеството е основано като фабрика за барут. През 1947-а е национализирано и преименувано на Държавна фабрика „Дунарит“. От 2005 г. предприятието функционира като частно акционерно дружество.

Благодарение на квалифицираните кадри с голям опит в производството на специална продукция през годините са усвоени различни изделия. Успоредно с военните продукти започва производството на продукция за граждански цели: оборудване за зъботехнически лаборатории, машини за поддръжка и ремонт на релсови пътища, автомобилни уредби за ВВГ „Пропан-бутан“, пластмасови детайли и инструментална екипировка.

Водещи на събитието бяха Мария Иванова и Илия Деведжиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари