Дронове ще наблюдават заседналия кораб

0
Набелязаха мерки за освобождаване на заседналия кораб
Набелязаха мерки за освобождаване на заседналия кораб

Набелязаха мерки мерки за освобождаване на заседналия кораб край Камен бряг на междуведомствена среща на МВР

Това съобщиха от вътрешното министерство, предаде БТА

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа в Добрич и е бил изготвен план за действие, допълват от МВР.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е ръководил срещата. В нея са участвали служебните министри на околната среда, транспорта, земеделието и отбраната - Асен Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов, зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Представителите на институциите са набелязали конкретни мерки за изпълнение - непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието; при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението /което към 13.30 часа днес е било четири бала/ - предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Участниците в срещата са обсъдили и най-неотложните действия - укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.

Районът около заседналия кораб е огледан с хеликоптер, но предвид скалистия релеф на брега властите са преценили, че разтоварването на кораба по въздуха не е безопасно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук