Драката напусна този свят

0
Художникът бе ръководител на екипа, създал мащабните монументални творби в паметника на Бузлуджа
Художникът бе ръководител на екипа, създал мащабните монументални творби в паметника на Бузлуджа Снимка: Съюз на българските художници

Художникът бе ръководител на екипа, създал мащабните монументални творби в паметника на Бузлуджа

Напусна ни един от символите на поколението художници, творили от началото на 1960-те до днес“. Така Съюзът на българските художници (СБХ) обяви смъртта на художника Иван Б. Иванов.

Траурният ритуал е днес от 14:00 в столичния храм „Света София“, съобщават от Съюза на българските художници.

Иван Б. Иванов е от художниците със стремеж към енциклопедичност. Той работи в областта на графиката, живописта, монументалните изкуства, рисунката. Издал е книга с пътеписи от многобройните си пътувания по света и книга със спомени за художници и интересни срещи“, разказват за него от СБХ.

В работата ми през годините рисуването се превърна в същността на една лабораторна дейност, свързана с възхитата и увлечението по неповторимостта и безкрайността на пластичните хрумвания и възможности за интерпретация”, казва преди време авторът.

Иван Б. Иванов, известен и с прякора си Драката, е роден на 25 октомври 1933 в село Медовина, Поповско. През 1959 завършва живопис в Художествената академия в класа на Дечко Узунов. От 1961 участва активно в художествения живот с графика и живопис. Освен в България негови самостоятелни изложби са представяни в Париж, Будапеща, Дамаск, Кабул и др. Многобройни са участията му в графични биеналета и национални експозиции в чужбина. Художникът реализира 15 огромни монументални творби (10 х 25 метра) – стенописи, мозайки и керамични пана.

Ръководил е екипа художници, създали мащабните монументални творби в паметника на Бузлуджа.

Носител е на множество награди, по-важните от които са Голямата награда на СБХ за графика, 1977, и Наградата на София, 1988.

Поклон пред паметта му!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари