Доцонт Гломб: Излишно рано е да говорим какъв ще е новият вариант на Омикрон

0
Омикрон не е лека болест, обобщи доц. Гломб
Омикрон не е лека болест, обобщи доц. Гломб Снимка: стоп кадър / NOVA

Подвариантът на Омикрон ВА.2 вече е у нас. Той е засечен в областите София - 2 случая, Бургас - 3 случая и Търговище - 2 случая

"Всява се излишна паника. Все още се събират данни и науката тепърва ще установява дали новият подвариант на Омикрон е по-заразен"

Това каза за Actualno.com доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, относно новият подвариант на Омикрон ВА.2, който вече официално беше открит у нас.

Тя добави, че учените изследват този вариант на COVID-19 (Омикрон) едва от декември миналата година и времето за заключения относно тежест на заболяване, смъртност и ниво на кръстосан имунитет (т.е. ако си боледувал от друг вариант как би ти се отразило среща с ВА.2) е крайно недостатъчно.

Припомняме, че някои ранни съобщения сочат, че подвариантът ВА.2 може да е по-заразен от ВА.1, но засега има само едно изследване от Дания. Тепърва учените ще отговорят и на изключително важния въпрос дали хората, които са се заразили с ВА.1 ще имат по-често по-силен имунен отговор срещу ВА.2.

Относно нещата в България, доц. Гломб обърна внимание на САЩ. По думите ѝ, там все още има много хора над 65 години като абсолютно число (милиони), които не са ваксинирани срещу КОВИД. Около 88% са ваксинираните в тази възрастова група, но около 50% са с бустерна доза, а вече е ясно, че след 3 месеца хуморалният имунитет (т.е. този на база антитела) при настоящите ваксини почва да пада. Клетъчният имунитет пък почва да работи чак когато си заразен и трябва време, за да може да се задейства т.е. може да си сериозно болен преди Т-клетките да почнат да работят. Съответно, сега в САЩ смъртността от коронавирус расте и като абсолютен брой хора е над тази от есента на 2021 година! А ситуацията в България е подобна – ниско ниво на ваксинация като цяло и сред уязвимите групи над 60-65 години. Затова и е нерелевантно да се сравняваме със Западна Европа като говорим за смъртност от Омикрон, защото там има много по-високо ниво на ваксинация, включително с бустер, сред най-възрастните. Доц. Гломб припомни и друго – имунитет след ваксина, не само що се отнася за Ковид, при хора над 60-години се прави по-трудно. В 2/3 от случаите в тази възрастова група имунитетът след ваксина не е оптимален, по думите ѝ.

През тази седмица средно починалите на ден хора с диагноза "коронавирус" в България вече са над 80, докато миналата седмица бяха 66. Предвид факта, че тежките последствия от активната инфекция с COVID-19 идват след седмица-седмица и половина, числата на смъртността сега отговарят на заразените преди седмица-две. Засега миналата седмица 24.01 – 30.01.22 е рекордната като брой нови случаи с коронавирус в България.

Омикрон не е лека болест, обобщи доц. Гломб.

Припомняме, по-рано днес от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести стана ясни, че подвариантът на Омикрон ВА.2 вече е у нас. Той е засечен в областите София - 2 случая, Бургас - 3 случая и Търговище - 2 случая. Шест от пациентите са на домашно лечение, един е излекуван. Никой от тези хора не е приеман в болница.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    доц. Мангъров
    По маските им ще ги познаете! https://www.facebook.com/EagelBg/videos/961275598126594/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари