Доц. Трифонова : Земетресението е усетено в почти цяла България

0
"Опасност за страната ни от това земетресение няма, защото сме достатъчно далече от епицентъра му", обясни доц. Петя Трифонова
"Опасност за страната ни от това земетресение няма, защото сме достатъчно далече от епицентъра му", обясни доц. Петя Трифонова Снимка: Twitter

"Силното земетресение днес в Турция, в 13.51 часа българско време, с магнитуд от 6,7 по Рихтер, по определение на българските сеизмолози, е в много сеизмичен район и е усетено почти в цяла България - по високите етажи на сградите"

Това коментира за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Тя уточни, епицентърът на земетресението е на около 550 километра от София. Имаме сведения, че земетресението е усетено по високите етажи в София, Русе, Варна, Бургас и в други български градове.

"Опасност за страната ни от това земетресение няма, защото сме достатъчно далече от епицентъра му", обясни доц. Петя Трифонова.

По думите ѝ данните за земетресението, определени от сеизмолози от различни страни, варират от 6,5 до 7 по скалата на Рихтер. Епицентърът на земетресението се намира в морето - югозападно от Измир, на границата между Турция и Гърция, обясни доц. Петя Трифонова. Тя съобщи, че вече има над десет последващи трусове с магнитуд над 4.

"Това е много силно земетресение и вероятно ще има щети и ранени в Турция", прогнозира заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари