Доц. Околийски: Хората в България смятат, че пандемията е раздухана от медиите

0
Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България
Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България Снимка: БГНЕС

Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България

Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България. От юли насам са се увеличили съществено вярванията в тайни организации и схващането, че политиците не споделят своите мотиви, е широко разпространено.“

Това каза пред БНР доц. д-р Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

Той огласи данни от последното изследване на СЗО за страната ни, което се опитва да събере информация за начина, по който българите гледат на вируса, мерките и ваксините и проследява развитието на гледната им точка към пандемията. Изследването е проведено сред 1000 души и е представително за страната. Околийски го определи като опит за комуникация на риска, основана на научни доказателства – нещо, което по думите му липсва в България.

Намаляващото доверие към правителството и премиера рефлектира и върху доверието към техните послания, отбеляза Михаил Околийски. "Хората в България смятат, че тази пандемия е раздухана от медиите, което той определи като доста интересно. Може би не се уцелва златната среда – да се поднасят валидни факти, без обаче човек да има усещане, че плува в „леплива инфодемична среда“, изтъкна доц. Околийски.

Според изследването на СЗО хората у нас имат доверие основно в БНР и БНТ и в частните национални медии – то се покачва за сметка на социалните медии. Министерството на здравеопазването се разглежда все по-рядко като източник на информация и това според Околийски е свързано „с медийната им политика, която може би се нуждае от преосмисляне“.

Предишните издания на изследването са от юли и септември. По време на втория етап от изследването 37% са заявили, че няма да се ваксинират. Сега се отчита лек тренд на намаляване – 35% декларират, че не биха си поставили ваксина.

Загубилите част от благосъстоянието си и от психическата си устойчивост се увеличават. „Хората се притесняват за бъдещето си. Губят финансови активи“, коментира Михаил Околийски.

На базата на опита от успехите и провалите с Covid-19 нашето общество би следвало да заяви следващо ниво на дебати с властите, категоричен е доц. Околийски – да може нещата, които ти се полагат по Конституцията, по заявката на една европейска здравна система – да ти бъдат осигурени. Въпреки средствата, които се наливат в здравната система, достъпът е усложнен, сподели той и личния си опит от досега с болестта.

Виждам във ваксината не ултимативното спасение, но възможност нещата да не се задълбочат като здравен проблем, подчерта още Михаил Околийски.

Хората подценяват опасността от коронавируса, смята Околийски, който заяви, че „живеят в някакво вертиго“.

Идват празници, а празнуването може да се превърне много бързо в тъгуване по загубата на близък човек, предупреди Околийски. Вирусът е много устойчив, много коварен, намира си вратичка да влезе в една човешка група и да опустоши както здравето, така и сърцата на хората с дългосрочни последици за психиката, допълни той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари