Доц. Наталия Киселова: Божков може да бъде освободен с парична гаранция

1
Бизнесменът по-скоро е бил поканен да си тръгне от Дубай, смята преподавателят по конституционно право в СУ
Бизнесменът по-скоро е бил поканен да си тръгне от Дубай, смята преподавателят по конституционно право в СУ Снимка: Bulgaria ON AIR

Бизнесменът по-скоро е бил поканен да си тръгне от Дубай, смята преподавателят по конституционно право в СУ

Ще подпише ли Радев указа за освобождаването на главния секретар на МВР?

"Когато има съвместно правомощие, което упражняват президента и министъра или МС, е необходимо да бъде отправено предложение, преди да бъде оповестено до президента и главния му секретар. Необходимо е да се изпрати писмо до министър-председателя през главния секретар на МС, че президентът е уведомен и не възразява, или предложението е съгласувано с президента, това дава зелена светлина на правителството какво смята да направи и да приеме решение", коментира преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Според нея такова съгласуване в този случай не е направено. "Оповестено е през медиите желанието на правителството да бъде сменен главният секретар и поради тази причина президентът няма да им отговори, нито ще им изпрати писмо, нито ще им върне някакви бележки по проекта за указ, по-скоро ще го приберат към съответното дело, както в администрацията", е на мнение експертът.

Доц. Киселова припомни, че е имало призив главният секретар на МВР Петър Тодоров да подаде сам оставката си, което, по нейни думи, е начин да се улесни процедурата. "В МВР няма как да има две политики по една причина - министърът е този, който определя политиката, той разпределя задълженията между своите заместници и онова, което отива до главния секретар като информация и документи, то е онова, което министърът и заместниците му са определили, те го държат в изолация", каза още преподавателят по конституционно право.

Според доц. Киселова може да се направи "тиха дипломация, която да удовлетворява двете страни". "По-скоро ще се търси неофициално да бъде удовлетворено някакво искане на президента, да кажем тиха дипломация между "Дондуков 1" и "Дондуков 2". Може да бъде използвано посещението на президента и госпожа Габриел в САЩ по повод откриването на общо събрание на ООН през септември", допълни тя.

"В момента трябва да се концентрират върху две неща - задълженията на МВР за охрана на границата, подготовката на изборите в класическия смисъл на думата, а не по записа", коментира още тя.

Относно излязлата информация, че обвиняемият бизнесмен Васил Божков не се е прибрал в България доброволно, а е бил екстрадиран от Дубай, доц. Киселова заяви: "По-скоро е бил поканен и преди да бъде приложена административна или наказателна мярка да бъде изведен, си е тръгнал доброволно сам".

Запитана дали прокуратурата работи по различен начин, тя припомни, че от 19 в момента обвиненията са 3. "В момента задържането му е като предварителна мярка, защото има опасност да се укрие. С преговори, може би, ще се наложи мярка висока парична гаранция и ще бъде освободен. Може и друга да е причината, тъй като той ще бъде интересен събеседник и част от нещата, които е представил пред прокурор, ще са интересни и за вас. Въпросът е дали му е поискан, или той е бил предлагал подкуп в големи размери", посочи тя.

"Може би неговото разбиране е, че след като Гешев вече не е главен прокурор, ще успее да се договори, това е една от причините да предприеме това пътуване", коментира още доц. Киселова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари