Доц. Кунчев: Човек е заразен 2-3 дни преди появата на симптоми и една седмица след това

0
Главният държавен здравен инспектор отрече категорично възможността да се фалшифицират тестове
Главният държавен здравен инспектор отрече категорично възможността да се фалшифицират тестове

В предаването "Референдум" по БНТ доц. Ангел Кунчев разясни, че вече има достатъчно бързи тестове по света, които в рамките на половин час могат да дадат много добри резултати.

Редно е обаче изследванията да се извършват само от специалисти, защото вземането на пробите е специфично. Кунчев отрече категорично възможността да се фалшифицират тестове, защото 150 лаборатории ежедневно подават данни за хората с ЕГН и имена и никой не може се намеси в това.

Доц. Кунчев успокои, че никой няма да блокира големите градове и няма да има фургони за ГКПП-та, дори призова медиите да се намалят новините по темата за COVID-19, въпреки че щабът ще продължи да дава изявление всяка седмица. Относно дните за карантина доц. Кунчев обясни, че е възможно тяхното намаляване и обясни защо.

"Човек е заразен 2-3 дни преди появата на симптоми и една седмица след тяхната поява. Има повече от сигурни доказателства, че след 7-ич - 8-ия ден човек и да е положителен не е заразен, защото това са различни неща. 150 лаборатории ежедневно вкарват това, което установят, вкарват го с ЕГН-та, вкарват го с лични данни, с имена. И аз не мога да вляза в системата да ги коригирам, може този, който е влязъл, да ги коригира, ако има грешка, всичко това излиза на другия ден и е ясно. Имам един призив към собствениците на телевизии, на радия, на медии - моля ви, местете фокуса от COVID. Не може човек, местейки каналите, от 10 канала в 8 да чува само COVID-COVID-COVID, ок, Щабът ще дава всяка седмица информация, нека да отървем хората от тази непрекъсната натрапчива тема, която ги кара да не искат да слушат и да гледат. Когато човек е бил контактен, той иска веднага да си направи тест. Да се правят толкова тестове не е нужно нито от икономическа гледна точка, нито ще е ефективно, защото става дума за огромен брой хора. Рецепторите, които уловят COVID в човешкото тяло, най-много са в червата. Ако той попадне там, ще е страшно. Но вирусът не стига до там, благодарение на стомашните сокове", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари