Доц. Кунчев: Ако продължаваме така, ще имаме много хора в болниците

0
Доц. Кунчев обясни, че България е на четвърто място в Европейския съюз по заболеваемост, а тя расте навсякъде
Доц. Кунчев обясни, че България е на четвърто място в Европейския съюз по заболеваемост, а тя расте навсякъде Снимка: БГНЕС

"Ако продължим с този темп на заболяемост от COVID-19, ще имаме затруднение с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се"

 Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за NOVA.

Големият брой жертви е стряскащ. Това е така, защото хората в болниците са вече 825, а хората в интензивните сектори са вече близо 50. Няма да изчерпим броя легла в болниците, но разпространението не е равномерно в страната и там, където имаме концентрация на много случаи, ще имаме затруднение. С взетите мерки засега устояваме, но ако следваме с този темп, ще имаме затруднение с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се“, посочи той.

Имаме области с почти нулева заболяемост, но имаме и обрасти с много висока. Русе и Варна сега са във фокуса на вниманието. Според мен скоро във фокуса ще се появи и Добрич, защото в желанието си да организира социалния живот на персонала си, собственикът на една кланица за гъски е организирал една 4-дневна екскурзия с автобус до Копривщица. От вчера сме започнали да ги тестваме и може голяма част от тях да са положителни. Хората приеха, че няма проблем да правят каквото си искат. Докато действаме така, ще има толкова хора в болниците. 42 души тестваме в Добрич. Част от тях имат оплаквания и затова започнахме да ти изследваме", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари