Доставят съдове за събиране на остатъци от храни

0
Ще бъде организирано и извозването им
Ще бъде организирано и извозването им Видео: Русе Медиа

Община Русе ще продава електроенергия, която ще се произвежда от остатъци от храни и други биоразградими отпадъци.

Това ще стане възможно с изграждането на анаеробна инсталация, която ще преработва разделно събраните продукти от ресторанти, хранителни магазини и др., предоставени от градовете, и растителни отпадъци от селата, пише Русе Медиа. С продажбата на ток инсталацията ще се самоиздържа и ще облекчи общинския бюджет.

Проектът, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., беше представен от зам.-кмета по европейско развитие д-р Страхил Карапчански и ръководителя на проекта инж. Никола Кибритев.

Община Русе изпълнява проекта в партньорство с общините Иваново, Ветово, Сливо поле и Тутракан, с които са членове на Регионално сдружение за управление на отпадъциРусе. Инсталацията трябва да бъде готова в рамките на 4 години, а средствата са около 35 млн.лв. До момента подобен вид преработване на биоразградими отпадъци има само в София.

"На потребителите ще бъдат осигурени съдове за събиране на остатъци от храни, като ще бъде организирано и извозването им. Иновативният проект има няколко предимства – ще намали наполовина депонираните биоразградими отпадъци, ще спести средства за тази дейност, както и ще удължи времето за използване на сегашното депо, тъй като ще се запълват по-малко клетки с по-малко боклук, обясни Никола Кибритев.

Предстои идейното проектиране и уточняване на технологията, по която ще се работи. Инсталацията ще бъде изградена на общински терен до регионалното депо по пътя за Николово.

"Подобни „зелени“ проекти се очаква да бъдат приоритет за новото финансиране по европейската програма за околната среда след 2020 г. По ОП „Околна среда“ общината е успяла да привлече около 150 млн.лв., като до дни ще бъде внесени документите за закупуване на новите тролеи и автобуси на ток", каза Страхил Капарчански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари