Доставката на оръжие за Украйна се оказа ябълката на раздора в България

0
„По време на война, освен жилетка и шлем трябва да имаш и оръжие, с което да се отбраняваш. А по този начин, който политически по някакъв начин е оправдан от ваша гледна точка - вие искате да умрем защитени”, заяви Кулеба в парламента
„По време на война, освен жилетка и шлем трябва да имаш и оръжие, с което да се отбраняваш. А по този начин, който политически по някакъв начин е оправдан от ваша гледна точка - вие искате да умрем защитени”, заяви Кулеба в парламента Видео: NOVA

Първият дипломат на Киев влезе в задочен спор с президента Румен Радев и отправи укор към премиера Кирил Петков

Темата с доставките на оръжие за Украйна отново се превърна в ябълката на раздора, предаде NOVA

Стигна се както до напрежение между коалиционни партньори, така и до остро изказване на украинския външен министър в българския парламент. Първият дипломат на Киев влезе в задочен спор с президента Румен Радев и отправи укор към премиера Кирил Петков. А от „Демократична България” поискаха ново свикване на коалиционния съвет, след като и днес точката за износ на оръжие за Украйна не влезе в пленарната зала.

От кулоарите на българския парламент външния министър на Украйна обясни, че е тук, за да получи отговор - ще изпрати ли страната ни оръжие към Киев. 

Не, нямаме ясен отговор”, каза Дмитро Кулеба.

Освен хуманитарната помощ, каските и бронежилетки, които вече сме предоставили, Украйна има по-големи очаквания към нашата страна.

„По време на война, освен жилетка и шлем трябва да имаш и оръжие, с което да се отбраняваш. А по този начин, който политически по някакъв начин е оправдан от ваша гледна точка - вие искате да умрем защитени”, заяви Кулеба.

Дипломатът разбрал и за различията по темата сред управляващите партии.

„Всеки, който намира някаква причина, да не изрази своята позиция, да не натисне копчето и да не помогне, той всъщност подкрепя агресора”, заяви Кулеба.

БСП са против изпращането на оръжие. Проблем в коалицията се оказа и отхвърленото искане на „Демократична България” за директна военна помощ, а приетото на „Продължаваме промяната”, формулирано така - „техническа помощ за защитни цели”.

Не смятам, че който и да е външен министър, може да казва на България какво да прави”, заяви Борислав Гуцанов от БСП. 

„Обсъждахме няколко различни варианта, включително военно техническа помощ, с пример какво може да включва тази формулировка. В нашата група нашето решение е да гласуваме по съвест”, заяви Андрей Гюров от „Продължаваме промяната”.

„Премиерът Петков се опитва да направи най-доброто, но мисля, че идва момент за повече кураж и повече лидерство”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

„Трябва да  има ясна позиция и да е единна”, заяви Станислав Балабанов от ИТН. 

Имаше реакция и от опозицията.

„Срамно е! Опорка и оправдание и на премиера. Той има мнозинство в парламента да приеме това решение”, заяви Екатерина Захариева.  

Отношение по темата взе и президентът Румен Радев.

„За разлика от други държави, които са далеч от конфликта България има огромна диаспора историческа, ние имаме наши сънародници в Украйна, които в момента са в зоните на военни операции. Това изисква много внимателно и отговорно отношение”, заяви президентът Румен Радев.

А преди да напусне страната ни Дмитро Кулеба посочи конкретно - кога и от къде очакван отговор.

„Очаквам да получа отговор днес, защото утре започват празниците и утре никой няма да работи. Мисля, че в тази държава е най-добре да се очаква отговор от правителството”, заяви Дмитро Кулеба.

Ако парламентът не бъде свикан извънредно, решението каква помощ ще окажем на Украйна може да бъде разгледано най-рано на 4 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Народа
    Дайде тая украинска хохла да и тегля една патка и да мълчи боклука нагъл. Да ви макито аз на вас продажно. Ходи си при наркоманизирания президент!
  • 5
    1
    Плюс - минус
    Какво прави този супер нагъл 4 дни в България?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари