Доналд Тръмп публикува снимка, която провокира обвинения в издаване на държавни тайни

0
Снимка: CNN

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в публикува в „Туитър“ снимка на това, което изглежда беше мястото, на което се е разбил ирански сателит, в опит да бъде изстрелян в космоса, и това повдигна въпроси дали Тръмп не е разкрил държавна тайна, съобщава Reuters, цитиран от агенция Фокус.

Черно-бялата снимка показваше почернена площадка за изстрелване на ракети в космически център в Северен Иран. На нея се вижда и обслужващата кула, както и сателитно устройство.
В свое съобщение в „Туитър“, Тръмп дори цитира точното местоположение, показано на снимката, като заяви, че САЩ нямат общо с „катастрофалния инцидент по време на последните приготовления за изтрелването на „Сафир“ от площадката в Семнан в Иран“.

В изявление пред репортери, президентът защити поста си и повтори, че Вашингтон няма общо с инцидента.

„Имахме снимка. Аз я публикувах, което имам абсолютно право да направя“, заяви той.

Тръмп добави, че иранците „са щели да изстрелят голяма ракета и това не е проработило особено добре“. 

Ракетата е експлодирала на площадката по време на опит за изстрелване по-рано, по информация на ирански източник. Според американски източници е бил направен опит за изстрелване и на сателит в космоса.

„Пожелавам само най-доброто на Иран и късмет в разследването на това какво се е случило на стартовата площадка“, заяви Тръмп в „Туитър“.

Патрик Едингтън, бивш сътрудник на ЦРУ и анализатор на сателитни снимки заяви, че снимката от съобщението на президента изглежда като класифициран кадър, направен от разузнавателен сателит на САЩ.

„Ако президентът просто публикува снимка от секретна среща, която разкрива нашите най-напреднали разузнавателни възможности, това са добри новини за нашите врагове“, заяви Едингтън. 

„Въпреки че той има правото да декласифицира всеки федерален документ, „Туитър“ не е легитимното или отговорното място това да се направи“, добави той.

Служител в министерството на отбраната на САЩ потвърди, че снимката е била част от разузнавателен брифинг. Пентагонът все още не е коментирал темата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари