Домусчиев: Българската енергетика е в ръцете на 20-30 човека

0
"защо не вярвам в независимостта на КЕВР.“, добави Домусчиев
"защо не вярвам в независимостта на КЕВР.“, добави Домусчиев

Българската енергетика на практика е в ръцете на 20-30 човека. Тези хора са много мощни финансово и нямат никакви съществени разходи и скрупули. Всички ние трябва да им плащаме, а те да печелят огромни суми. Ето защо не вярвам в независимостта на КЕВР.“ Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред българска информационна агенция, информираха от пресцентъра на работодателската организация.

Домусчиев коментира злоупотребите в българската енергетика, политическата нотка и цената, която плаща обществото ни. „Публична тайна е, че поне 20-30 депутати от предишния и сегашния парламент са собственици на голяма част от фотоволтаиците.“

Той посочи движещите сили за повишаването на цените. „Хората, които стоят зад заводските топлофикации и централи, нямат интерес от промяна на статуквото. На тях им е много добре бизнесът да бъде рекетиран с постоянно вдигане на цените и високи сметки, за да може да си получават рентичките от централите, които реално не създават работни места, тъй като се управляват дистанционно.

Към тези централи се плащат огромни средства и сами може да си направите сметка за какви пари и бизнес става въпрос“, заяви председателят на КРИБ.

„Не се издават нови разрешителни за зелената енергия и нямаме нови мощности, тогава защо таксата трябва да се увеличава? Къде отиват тези пари?“, попита риторично бизнесменът.

Според Домусчиев депутати от всички парламентарни групи имат интереси в енергетиката. Но той не пожела да обяви конкретни имена.

Председателят на КРИБ изрази мнение, че определени лобисти и политици се опитват да заблудят премиера Борисов и обществото, че индустрията е виновна за всичко и че тя трябва да преглътне това увеличение на тока като нещо нормално.

Въпросните хора не излязоха с конкретни цифри, а данните, които посочиха, бяха толкова неверни, че просто ме беше срам. Те или са големи лъжци, или са пропуснали часовете по математика в училище“, изрази разочарованието си бизнесменът.

Председателят на КРИБ призова първо да се направят съответните анализи, да се решат проблемите и тогава експерти да преценят дали и с колко трябва да се вдигне цената на електроенергията.

„Ние смятаме, че резервите са огромни и е възможно НЕК да излезе на печалба, без да се вдигат драстично цените на електроенергията“, заяви Домусчиев.

Той обяви, че индустрията ще протестира на 26 юни с едночасово спиране на производството. Бизнесменът изрази надежда, че през следващите дни няма да се наложи увеличение на тези часове.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари