Домашната туршия помага при настинки

4
Маринатата от туршията също има благотворно действие върху организма
Маринатата от туршията също има благотворно действие върху организма Снимка: Кулинарно.бг

Смята се, че туршиите са се появили още в древността, когато хората са се опитвали да съхранят отделни хранителни продукти по-дълго време.

Днес никой не се съмнява, че консервацията на храни е изиграла важна роля в развитието на цивилизацията, пише Агенция Крос. Достатъчно е само да споменем, че благодарение на киселите краставички и киселото зеле английските моряци са се справили със скорбута.

Някои нареждат туршиите сред вредните храни заради високото съдържание на сол и степента на киселинност, но изследвания, проведени през последните години, показват точно обратното - че любимата на българина зимнина подпомага лечението на артрит, язва и леки настинки.

А и ни поддържа в добра форма, защото засилва метаболизма. Това е от значение при борбата с килограмите. Ферментиралите ензими, които се отделят от зеленчуците в процеса на ферментация, се усвояват много лесно от организма и подобряват функцията на червата.

Дрождите, които се образуват при този процес, пък помагат да се намалят нивата на всякакви захари и дават възможност организмът да усвои храната и да я обработи по-лесно и по-добре. Млечно-киселите бактерии във всяка туршия, имат уникалното свойство да предотвратят трансформирането на чревните ензими в канцерогенни.

Туршиите съдържат значително количество омега-3 мастни киселини. Те подобряват зрението и повишават концентрацията, подсилват имунитета, а също така имат противовъзпалителен ефект.

За туршията е известно още, че е естествен пробиотик, който осигурява чревна перисталтика, бори се с налични гъбични инфекции и подсилва храносмилателната система.

Освен това редица изследвания показват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини, отколкото суровите. А домашно приготвените зимнини с чесън са изключително подходящи в борбата с настинките през зимните месеци.

Както самите продукти, така и маринатата от туршията, оказва своето благотворно действие. В нея има електролити, които са важни за водно-солевия баланс на организма. Както и калий, който възпрепятства появата на мускулни спазми след тренировка, без да насища организма с излишни въглехидрати. При някои хора маринатата от туршия действа разхлабващо, което също способства за намаляване на теглото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари