Домакинствата остават с регулирани цени на тока до 2026 г.

1
Според депутатите това гарантира, че сметките няма да скочат драстично
Според депутатите това гарантира, че сметките няма да скочат драстично Снимка: БГНЕС

Според депутатите това гарантира, че сметките няма да скочат драстично

Комисията по енергетика към парламента гласува "за" това потребителите да останат на регулирания пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г. Депутатите са категорични, че това е най-добрият вариант за домакинствата, защото гарантира, че сметките им за ток няма да скочат драстично, предаде bTV.

Последното редовно правителство бе поело ангажимент към Брюксел да стартира излизане на българите на свободния пазар за ток от 2023 г. Този ангажимент беше и част от Плана за развитие и устойчивост. Депутатите от енергийната комисия и КЕВР обаче са категорични, че на фона на енергийна криза, това решение би ощетило сериозно българските граждани.

По време на заседанието на комисията, председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че комисията гласува твърдо "за" това регулираният пазар на ток да е в сила до 2026 г. за българите. Би било неразумно потребителите да излязат на свободния пазар по-рано от тази дата, смята Иванов. Според него основните причина са високите цени на тока и високият процент на енергийно бедни българи.

"Към момента никой не спира битов потребител да излезе на свободния пазар и след това да се върне на регулирания. Засега имаме тази свобода", коментира председателят на КЕВР.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев сподели, че самият той е опитал да излезе на свободния пазар преди година, но при покачването на цените на електричеството, се е върнал на релугирания пазар, защото е започнал да получава сериозни сметки за ток.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари