Доколко разпространен е британският вариант на COVID-19 у нас?

1
До момента са потвърдени 8 случая от 43 направени проби
До момента са потвърдени 8 случая от 43 направени проби Снимка: CDC

Специалистите от Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) продължават да правят изследвания, за да установят в каква степен британският вариант на COVID-19 вече в България, предава bTV.

До момента са потвърдени 8 случая от 43 направени проби. Въпросът, който всички си задаваме – ще повлияе ли това и как на стратегията на кризисния щаб срещу коронавируса.

„Апелирам за разумност и затова хората, върнали се от чужбина, да нямат много контакти с други хора, да се самоизолират, и ако могат да се тестват“, призова проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

Част от потвърдените проби са на пациенти на ВМА и на частна лаборатория в София. Работата на специалистите продължава с анализиране на още проби.

Проучване показва, че ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е ефективна срещу британския вариант на вируса.

Междувременно стана ясно, че ако ваксината на „АстраЗенека“ бъде одобрена, в началото компанията ще достави по-малко от планираните количества за ЕС. А България е поръчала най-много дози именно от нея.

Планът за годината е да получим 4.5 млн. дози. И 2 млн. от друга компания, която също разработва аденовирусна ваксина и чака одобрение.

На двете фирми, които ги произвеждат, ще дойдат за над 3 милиона граждани, ако намалеят количествата очакваме за около 2 милиона, което е абсолютно достатъчно за нашата държава, не очаквам никакви последствия за България, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

В коментар за bTV от „АстраЗенека“ посочват: „Въпреки че няма планирано забавяне на доставките на нашата ваксина, при получаване на одобрение от европейския регулатор , първите количества ще бъдат по-ниски от първоначално предвидените, поради намалени обеми в производството на ваксината в европейската ни верига за доставки“.

От компанията обясниха още, че работят за увеличение на обема на производството на ваксината – през февруари и март ще доставят десетки милиони дози на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари