Дойде ли краят на "Замунда"?

0
Това не е първият случай, в който „Замунда” спира работа, но досега винаги е бивала възстановявана
Това не е първият случай, в който „Замунда” спира работа, но досега винаги е бивала възстановявана Снимка: Reuters

След като преди няколко дни за кратко беше спрян сайтът за безплатни книги „Моята библиотека” (chitanka.info), днес не работи „Замунда”.

Пиратският сайт има хиляди потребители, които теглят от него безплатни филми, музика, програми и книги. Това не е първият случай, в който „Замунда” спира работа, но досега винаги е бивала възстановявана.

Мненията за пиратството в интернет и за безплатното разпространение на интелектуална собственост са противоречиви, но торент-тракерите по принцип са леснодостъпни в България. Въпреки спорадичните опити да бъде спряна дейността им, те продължават да бъдат търсени. Докато в Западна Европа използването на торент-тракери е все по-трудно, българските потребители продължават да се радват на свободен достъп.

Торентите не съхраняват файлове, а само осигуряват връзка между потребителите, които споделят съдържанието на компютрите си. По-добросъвестните ползватели препоръчват на всички, теглещи даден файл, да се запознаят със съдържанието му и да си купят след това законно копие в полза на авторите на продукта.

Явор Колев, началник на „Компютърни престъпления“ при ГДБОП, от години се кани да затвори сайтовете „Арена“ и „Замунда“. Все още не е ясно дали затварянето на „Замунда“ е негово дело или е технически проблем. Пиратските сайтове „Арена“, The Pirate Bay, Demonoid и Rutracker все още са достъпни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари