Дойче шуле отбелязва 30 години от възстановяването си

3

Кметът на Русе награди със златна значка бившия директор на училището Стойко Димитров

В периода 3-5 октомври Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ отбелязва 30 години от създаването си, с което се възстановява немскоезиковата школа в Русе.

На тържествена среща днес с почетни грамоти бяха отличени директори и зам.-директори, работили в училището в периода 1993-2022 г. Сред тях бе и Стойко Димитров, заемал директорския пост от 1985 до 1998 г. Той получи и златна значка от кмета Пенчо Милков за приноса му в развитието на училището и утвърждаване авторитета му.

„Поздравявам Ви за смелостта на идеята да превърнете едно квартално училище в елитна езикова гимназия. Идея, която може би е будила недоумение и насмешка, но днес, с труда на всички следващи директори и учители, е оправдана и доказва, че мечтата Ви не е била напразна“, каза кметът Пенчо Милков в обръщението си към бившия директор. Милков поздрави още Пламен Иванов (директор в периода 1998-2016 г.), Искра Иванова (настоящ ръководител) и целия педагогически персонал, който през годините е работил с отдаденост и професионализъм за поддържането на доброто име на учебното заведение.

Стойко Димитров Георгиев е инициатор и твърд поддръжник на преобразуването през 1992 г. на Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Средно общообразователно училище с преподаване на немски език, с което се възстановява профилираното обучение по немски език в Русе и се продължава традицията на съществувалото до 1944 г. Дойче шуле. Само за няколко години под негово ръководство новото училище става изключително желано от родителите на малките русенци и заема водещо място сред училищата в област Русе.

Освен като училищен ръководител, Стойко Димитров се откроява и със своята научно-изследователска дейност по проблеми, свързани с образованието. Плод на това дело е излязлата през 1984 г. книга „Към историята на просветното дело в Русе през Възраждането“.

По случай празника на училището на 5 октомври (сряда) от 15 ч. в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде открита експозиция, а в 15:30 ч. ще бъде представена и книга, събираща историята му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    Терминаторче
    Жалко за труда на двамата достойни мъже. По наше време се учеше здраво в това училище а сега се пишат шестици на килограм. Директорката даже давала насоки на учителите да пишели вместо тройки четворки за да има добър успех в училището, не знам двойки изобщо пишат ли се сега. Не стига, че вече не се учи ами и съкращавала паралелки за да се поберат в сградата на училището и да минат на една смяна. Отказала сградата дето и даде кмета и вместо това намалява учениците. Сигурно другите директори дето се борят за всяко дете много, ама много и се чудят на акъла
  • 3
    4
    Mira
    До Спомен - Последното определение за П.И. откъде го съчинихте?
  • 6
    3
    До предния
    Няма бивш комунист; има само прикрити такива с фалшива и мазна усмивчица.
  • 3
    2
    Бивш
    Спомените на бившите комунисти са фалшиви като тях !
  • 0
    1
    Спомен
    П.И. - репресиран, демократ, богослов, боксьор, педофил!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари