Добри новини от Хитрино

0
Най-опасната операция е приключила
Най-опасната операция е приключила Видео: Нова ТВ

Най-опасната операция по прехвърлянето на пропилена и пропан-бутана от авариралите цистерни е приключила.

Три дни след трагедията в шуменското село Хитрино, когато влакова композиция с 26 цистерни дерайлира, а адски взрив уби седем души и рани 29, срина къщи и затрупа хора, дойде добра новина.

Обработени са всички цистерни до ниво,

което позволява по-нататъшни операции с тях. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова след приключване на заседанието на Кризисния щаб. Директорът на пожарната предупреди всички жители на селото да са много внимателни, ако усетят неприятен мирис на газ, веднага да сигнализират полицаи или пожарникари, които са наблизо.

"Това означава, че не всички са на 100% изпразнени, но има възможност да бъдат премествани и извеждани", поясни Бъчварова.

Тази вечер ще бъдат разтоварени на място 15 фургона и след това - разположени. Те трябва да приютят останалите без дом хора. 26 жилищни сгради са напълно разрушение. 

Продължават и дейностите по обезопасяването на къщите, на улиците.

Все още не е безопасно за жителите да влизат в домовете си, докато не приключат окончателните проверки. Възможно е да има обгазяване по ниските места, което е опасно. Направихме план за утрешните действия. Ако нещата вървят добре можем да очакваме едно добро развитие на дейностите оттук нататък, добави Бъчварова. Тя уточни, че прокуратурата е приключила първоначалния оглед, на място беше и главният прокурор Сотир Цацаров. Прокурорите са си свършили работата към момента, имаме разрешение да продължим с по-нататъшните действия.

60-тонов кран ще се включи в операцията по обезопасяването на цистерните утре сутринта.

След изваждане на безопасно място на всяка една от цистерните се прави окончателен оглед

от следствие и прокуратура, имаме подготвена площадка, където ще се складират. Ще се обработят с азот и ще се транспортират до площадката на собственика в Русе. Техниката е налична, материалите също са осигурени. Вероятно всичко ще отнеме 4-5 дни, зависим от метеорологичните условия, обясни и министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски.

28 пожарникари и спасители остават на дежурство

да обезопасяват местопроизшествието, обясни директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Междувременно ще изпълняват и други задачи през цялата нощ.

Ниските температури налагат екипите да бъдат сменяни много по-често отколкото вчера или онзи ден. Наш ангажимент е да ги подсигурим с топла храна, чай. Все още изтича газ, поради което в ниските места, в избените помещения в северната част на селото може да се усеща мирис на газ. В никакъв случай хората, които се допускат да си нахранят животните, не трябва да пушат цигари, заяви Николов. Той предупреди всички да са много внимателни, ако усетят неприятен мирис, веднага да сигнализират полицаи, пожарникари, които са наблизо. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари