"Добре, че се махнах": Защо някои българи говорят така

0
Не, хората в България не са „лузъри"
Не, хората в България не са „лузъри"

Не, хората в България не са „лузъри"

Да живееш в чужбина и да си доволен от избора си е нещо съвсем нормално. Грозно и неморално е обаче на висок глас да го противопоставяш срещу избора на другите хора, решили да останат в България, пише Александър Андреев за Дойче Веле.

"Добре че се махнах от тая кочина!" - вариации на тази реплика можете да прочетете всеки ден в социалните мрежи, особено в края на старата и началото на новата календарна година, когато хората правят равносметка на живота си и на постигнатото. Въпросната горчива емоция избликва от душите на българи, които по една или друга причина живеят в чужбина и наблюдават от дистанция случващото се в страната.

А то - нека бъдем честни - не е много за харесване. Списъкът на българските провали не само не се скъсява, но дори се удължава. Най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС (според различните статистически и експертни оценки) се оказва и най-благоразположена към руския лидер Путин в европейски мащаб, а нейните граждани проявяват и най-малко съчувствие към страданията на украинците в резултат от вероломното нападение над страната им.

Огорчението е обяснимо

Икономиката и структурите в България са проядени от законни и незаконни обвързаности с руски интереси, комунистическото минало на страната изобщо не е преосмислено, кръвожадните съветски паметници и до днес са надвиснали над българските градове… Освен това България застарява и се обезлюдява с рекордни темпове, здравеопазването и образователната система постепенно се свличат надолу по корупционния сипей, правителствените кризи продължават вече две години, Шенген и еврото се отлагат, гротескната блокада срещу Северна Македония за ЕС тежко увреди международния престиж на България, а гражданите ѝ неслучайно са сред най-големите черногледци в света.

С други думи: нима можем да виним онези българи в чужбина, които говорят с такова агресивно огорчение за своята родина? Да, можем, но не защото гореизброените критики към българската действителност са неоснователни, а заради подмолното внушение, че останалите в България сънародници са едва ли не някакви „лузъри“, както гласи модерният жаргон в социалните мрежи.

Не, хората в България не са „лузъри“, а онези техни сънародници, живеещи в чужбина, които мислят в подобни категории, просто се подлагат на една елементарна психологическа процедура: те оправдават собствения си биографичен избор за сметка на хората, които са останали да живеят в България.

Повърхностно противопоставяне

Последното, разбира се, не означава, че всички българи, заселили се трайно извън страната, мислят по този начин. Или пък, че има нещо принципно лошо в това да харесваш и дори да възпяваш биографичния си избор. Да живееш в чужбина и да си доволен от избора си е нещо съвсем нормално и легитимно. Грозно и неморално е обаче на висок глас да го противопоставяш срещу избора на други хора, като по този начин ги натикваш в лузърската ниша.

За провалите на България през десетилетията на новата ѝ държавност трябва да се говори. Трябва да се говори със същия патриотизъм, с който се говори и за успехите на страната и нейните обитатели, за талантите, певците, художниците и поетите, за очарователната природа, за миролюбието и неизтребимия хумор на хората, за култа към образованието и за изумителния цивилизационен път, извървян през столетията…

Повърхностното противопоставяне между „българи в страната“ и „българи в чужбина“ сáмо блокира онези енергии, които в синхрон помежду си биха могли да дръпнат България напред: енергиите на критичната загриженост и на традиционния патриотизъм.

Без високомерие

Тъкмо за това, впрочем, ни подсети и събитието в София на 1 януари по случай 160-годишнината на Алеко Константинов. Алеко, който по думите на проф. Александър Кьосев, вижда кривиците на своя Бай Ганьо, но в същото време го обича и донякъде се идентифицира с него. Алеко, който знае за „кочината“, но не я презира.

За да затворим рамката, ето и една противоположна реплика от социалните мрежи, с която българка в чужбина откликва на споменатото събитие в София: „Съжалявам, че не съм в България. Искаше ми се да бях там!“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    daskal
    Аз не знам има ли българин, който се е махнал и който не говори по този начин. За милионите принудени да го сторят - "махането" от България винаги е било и остава най-правилното решение. И то отдавна. Така че млади и относително млади хора - не се чудете! Защото има и още една мантра - на останалите и остарели тук. ЗАЩО НЕ СЕ МАХНАХ! Друго няма. След като и най-отявлените комуняги изпратиха децата си ТАМ - няма какво да добавяме. Те може да са отвратителни, подли, лъжливи, крадливи, алчни, противни, жестоки и т.н. - но не са луди и прости!
  • 5
    7
    до 6
    Ей! Ама голяма скука в тоя Хайдпарк, бе! И по цял свят нищо интересно не се случва, та ти реши да „прелистиш“ „най-престижния“ русенски новинарски „ежедневник“. @%№$ Извинете! олях се с ракията.
  • -8
    6
    Годжи
    Не знам за България, ама за да останеш да живееш в Русе, трябва да си адски луузър. Противен, гаден, замиращ, скучен град. Затова плюя малкото останали в Русе, защото са провали като личности, докато аз си пия коктейлче в Хайд Парк в Лондон. #закривай Русе
  • 2
    5
    Трагедията е...
    ...че не четете, че не познавате историята и вярвате на промитите си мозъци...кухи русофилски псевдопатриоти... ..."Ще да пия на пук врагу, на пук и вам, патриоти, аз вече нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!"
  • 0
    4
    До ти си
    А ти си усраинки третополов боклук! Продаващ родина и семейство за усрайна и Бай Бидоня! Ай чезвай джендър!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари