До кога ще се гаврите с болните български деца?

0
Фондът за лечение на деца в чужбина се прави на Господ, безхаберни чиновници продължават да бавят документи на смъртно болни малчугани
Фондът за лечение на деца в чужбина се прави на Господ, безхаберни чиновници продължават да бавят документи на смъртно болни малчугани

Въпреки стотиците поразии, които направи Фондът за лечение на деца в чужбина и въпреки протестите и негодуванието на засегнати родители, хората от фонда продължават да си играят с живота на български бебета и малки деца.

Да, те буквално си играят на Господ. Техните действия или по-скоро бездействия непрекъснато излагат на риск живота и здравето на малчугани, болни от тежки и неизлечими болести, пише Деси Боцева в nbox.bg. Бавят разрешителни за лечение в чужбина, често отказват такова под предлог, че и тук лекари може да се справят с конкретни неща. Истината е, че нашата медицина все още е много назад в лечението, особено на сериозни неща като туморни образувания.

Един от първите случаи на болно дете, чиито живот буквално бе проигран от „всемогъщия“ Фонд, е този на бебе Дилян. Неговата история трогна всички българи. Едва на няколко месеца той трябваше да се бори с коварната болест рак. От Фонда бавеха разрешението за лечение в чужбина, а когато го разрешиха, немските лекари обявиха, че лечение вече е невъзможно заради множество разсейки.

Така малкият герой бе върнат в България, където лекарите не знаят какво да правят с него и го оставиха сам да се бори с болестта. В същото това време наяве излязоха куп злоупотреби на бившия шеф Павел Александров, който е крал пари от фонда. Явно за това не е имало достатъчно пари за децата.

След този случай много родители споделиха своята болка и негодувание от Фонда. Един от поредните случаи е на малкия Емо, който бе диагностициран със Сарком на Юинг на дясната лопатка, което представлява вид костен тумор. Фондът бави молбата си за финансиране на лечението му в Германия, а лекарите са категорични, че всеки един ден е от значение за изхода на болестта.

Това не е всичко. Различните членове на Фонда обясняват различни неща. Според едни той може да замине, според други може да се лекува и у нас. По неговия случаи е имало поне 4 заседания сега и то в продължение на месеци. Явно хич не бързат да решат казуса на детето, чието състояние се влошава.

Последният случай на гавра с дете стана обществено достояние днес. Болен малчуган чака пет месеца отговори от Фонда за лечение на деца дали ще плати ли лечението му в чужбина. Родителите разказаха, че са получили отказ, след като са чакали от 3 май до 12 септември. В същото време други деца със същата диагноза - фибуларна хемимелия, са получавали финансиране. От Фонда не са обяснили на родителите защо са се бавили толкова с отговора си. 

В периода от март до юни във Фонда са подадени 190 молби от родители на болни деца. Броят на молбите расте всеки ден, а работата на институцията буксува. Въпреки твърденията, че Фондът работи добре, истината е, че повечето молби за лечение отлежават на бюрата и биват разглеждани след седмици и дори месеци. Цялата система е толкова тромава, а повечето деца отчаяно се нуждаят от бързи и спешни мерки. Не е ясно дали от Фонда си дават сметка, че буквално залагат на карти живота на болни и нещастни деца.

Факт е, че бездействието и отлагането на важни случаи е всекидневие. член на Обществения съвет преди дни призна, че Фондът не работи в полза на децата. Новият правилник не помага на децата да се лекуват нито по-бързо, нито по-успешно, родителите са принудени да си търсят оферти сами и наистина цари хаос, призна вътрешният човек.

Това не само не е човешко, но може да бъде определено като долно и ужасяващо престъпление, което заслужава тежко наказание. Крайно време е гаврата с болни деца на спре и да бъдат взети мерки за спасяването им, а не за обричането им!

Източник: nbox.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари