До две години всички водомери трябва да бъдат с дистанционно отчитане

2
Подмяната ще струва поне 200 лева на семейство
Подмяната ще струва поне 200 лева на семейство

Подмяната ще струва поне 200 лева на семейство

До 24 месеца от влизане в сила на закона всички индивидуални водомери в България трябва да бъдат с дистанционно отчитане, а всички сградни отклонения от водопроводната мрежа трябва да имат свой измервателен уред. Това записа регионалното министерство в нов вариант на проектозакон за водоснабдителните и канализационните услуги, който бе пуснат за обществено обсъждане, пише вестник 24 часа.

Това е втори опит на служебния кабинет да регулира ВиК сектора - през октомври м.г. бе пуснат първи вариант на този проект, но времето бе недостатъчно за вкарване в парламента. В него обаче нямаше такава идея, която сега е написана в преходните и заключителните разпоредби на проекта.

Водомерите с дистанционно са два пъти по-скъпи от обикновените, като средната им цена е над 100 лева.

В жилищата, които са с парно, има по два уреда - един за студена и един за топла вода.

По време на предишното обществено обсъждане са получени 33 забележки и предложения, включително и от главния секретар на президента. В окончателния засега вариант обаче повечето забележки не са приети.

Остава идеята регулирането на ВиК операторите да се поеме от нов орган - Комисия за водно регулиране. Тя ще се състои от 5 членове, избирани от парламента за срок от 5 години. Те ще имат право на до два мандата. Заплатата на председателя на новата регулаторна комисия ще е 93% от средното възнаграждение във водния сектор, което по последни данни е 1389 лв. Членовете съответно ще получават 85% от средната за сектора заплата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    19
    Пурко
    Правете нови комисии, назначавайте храненици и после се чудете как Тиквата печели избори.
  • 10
    18
    До 15-ти
    Не е лошо,не е лошо като разказ на твоят сън докато си спал на отворен прозорец.Само че такива работи не се случват с писане,лайкане и амкане по и-нет.Действия,действия трябват.Възраждане,ГЕРБ,БСП,СДС,ДПС,ВМРО,ДБ,ДСБ, ИТН и всякакви абвеатури трибуквени МВР,НСС, ТиМ ,SiC, ВиС-2, НСО, НПО,КАТ,ДАИ,АПИ и на майната им майна е един дол дренки.ДЕМЕК : ОТ ЕДИН ГЪЗ СА ИЗЛЕЗНАЛИ ИЛИ ИЗЛЯЗЛИ.И така ще бъде докато имат малоумен електорален и работническоселски слугинаж оглупял и безправен.Иначе не звучи зле,но стой в тоалетната и зяпай смартфона.😁😆😚😆😚 И нещата ще се случат.
  • 14
    17
    замислен
    как ли стар човек или незаинтересовано лице със слаби умения на компютъра и неработещ с английски език ще се самоинформира по някой въпроси свързани със права,свободи гарантирани от ЕС или незадължителни за съответни държави изпълнения по регламенти и изисквания които не ни касаят но усилено се прпагандират за някой лев в повече от българското политическо управление на търговците ? И като имаме в предвид какво електронно правителство имаме и как охотно обясняват на гражданите и ги информират разни организации,фирми,нпо-та.До кога ще търпим тези унаследени комсомолци,синове и дъщери да ни дават тон за песен и наклон с водомери,топломери и обилна информация изчерпателна в полза на потребителя изцяло? Да си тикат водомерите в задниците.
  • 3
    16
    до 15
    Най-много ти да предозираш и тебе да не няма, ама как да е.
  • 10
    15
    До 12/13:
    Чшшшш, брато, не се напиняй толкова, бе! Както е тръгнало до 2027 г. няма да има €вро, няма да има и €вропедерастки съюз, а ние няма да плащаме членски внос и да слушкаме какво ни нареждат ония извратените гейтаци! In ВЪЗРАЖДАНЕ Wе Trust!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари