До 6 години затвор за създаване на торент сайт

0
Промените в Наказателния кодекс няма да засегнат обикновените потребители, обясни Божидар Божанов
Промените в Наказателния кодекс няма да засегнат обикновените потребители, обясни Божидар Божанов Снимка: Фейсбук

Промените в Наказателния кодекс няма да засегнат обикновените потребители, обясни Божидар Божанов

До 6 години затвор и глоба до 10 хил. лева грози оттук-нататък създателите на сайтове, които създават условия за онлайн пиратство. Това приеха депутатите на второ четене с промени в Наказателния кодекс, информира Actualno.

Спорният текст, който беше предложен от Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" гласи:

"Който без необходимото по закон съгласие и с цел материални облаги държи носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право, при което паричната равностойност на един или повече от обектите надхвърля 10 хил. лева или обектите надхвърлят петдесет броя, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 6 години и с глоба от 2 хиляди до 10 хиляди лева."

След приемането на текстовете официално в България създаването на условия за онлайн пиратство е престъпление. Според промените, ако действието се повтори или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 3 до 15 хил. лева.

"Тъй като и в зала тръгнаха спекулации, че едва ли не потребителите на торенти ще бъдат задържани и съдени, трябва ясно да кажа, че приетият текст НЕ предполага нищо такова", написа във Facebook Божидар Божанов след гласуването. "Бяха приети моите редакции, които да разсеят всички съмнения по темата, каквито оригиналният текст може би създаваше", допълва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    3
    Селяндур
    Мисля, че е крайно време да се забранят стъклените бутилки със заплаха от затвор. В края на краищата те са в основата на "коктейл Молотов". Идиоти безумни! Ще забраняват легална технология със закон! 90% от българските филми из тракерите са качени от самите им автори. Щото то иначе никой няма да чуе за тях.
  • -9
    2
    ТOI
    Плащай си бе селяндур
  • 25
    1
    бай стоян хакера
    Евро-талибаните се развихриха... На тия май им хареса тоталитарната власт... вече никаква свобода и демокрация няма... Тоя скапан евро-?ейски съюз се изврати в евро-талибански съюз... Следващата им стъпка каква е?! - Който има частна собственост и финансова независимост се обявява за враг на държавата?! Скапани евро-талибани!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари