До 50 милиона души от туристическия сектор може да изгубят работата си

0
Туристическият сектор дава около 10% от световния БВП и заема същия дял работни места
Туристическият сектор дава около 10% от световния БВП и заема същия дял работни места Снимка: AP

Пандемията от коронавируса COVID-19 застрашава до 50 милиона работни места в сектора на туризма и пътуванията. През тази година вероятно сривът ще е 25% от международните пътувания.

Това прогнозира днес Световния съвет по пътуванията и туризма (WTTC), който определи заразата като "непосредствена и значителна заплаха за цялата индустрия, за заетите в нея и за желаещите да продължат да пътуват", съобщи Дневник.

Щетите ще се равняват на изгубени 3 месеца глобални пътувания през годината, което може предизвика намаляване с между 12% и 14% на работните места, казват още от съвета.

В съобщението на базираната в Лондон организация се препоръчва правителствата да премахнат или опростят издаването на визи, където това е възможно, както и да съкратят туристическите такси и да въведат стимули, след като премине най-лошото.

Туристическият сектор дава около 10% от световния БВП и заема същия дял работни места.

"Секторът има сили да преодолее това предизвикателство и ще излезе от него по-силен и устойчив, като вземе необходимите марки да се справи с COVID и разбираемата тревога около него", казва Глория Гевара, президент и изпълнителен директор на WTTC.

Сред призивите за мерки след пика на епидемията са още премахването или облекчаването на бариерите по летища и пристанища, подкрепа да определени дестинации с отпускане на средства за маркетинг и развиване на продукти, за да си върнат пътниците и гостите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари