До -17 градуса във вторник

1
Новата вълна застудяване започва в събота следобед
Новата вълна застудяване започва в събота следобед Снимка: Thinkstock

Живакът в термометрите във вторник сутринта ще показва между минус 11 и минус 6 градуса, но на отделни места в страната ще замръзне на минус 17 градуса.

Това съобщиха дежурните синоптици от Националния институт по метеорология и хидрология в петък, предаде „Монитор“ .

Новата вълна застудяване започва в събота следобед и ще продължи и в началото на седмицата, като най-ниските температурни стойности ще бъдат измерени във вторник сутринта, когато времето се изясни, а вятърът отслабне. Докато в някои райони ще бъдат измерени до минус 17 градуса, дневната температура на около 1500 метра ще е от минус 12 до минус 10 градуса. Ниски ще бъдат и сутрешните температури в сряда сутринта. Тогава живакът отново ще показва между минус 17 и минус 15 градуса.

През уикенда минималните температури в страната ще варират между минус 8 и минус 3 градуса. Вятърът и по-голямата облачност ще попречат те да бъдат по-ниски. Дневните температури през почивните дни ще са от минус 2 до 3 градуса.

Чак в края на следващата седмица в отделни части на страната температурите ще се повишат относително, обещаха метеоролозите. В сряда ще започне затопляне във височина, което ще се отрази в четвъртък и петък. Така в края на следващата работна седмица в Източна България дневните температури ще надхвърлят между 8 и 10 градуса. Тогава се очакват и нови превалявания. В Северозападна България, където ще е по-студено, ще падне сняг, докато в Източната част поради положителните температури ще вали дъжд.

В нощта срещу петък снежната покривка в Родопите, Предбалкана, Западната и Централната част на Балкана достигна една педя. На Мусала температурите паднаха до минус 19, докато в градовете зимните градуси бяха 5 под нулата. В столицата снежната покривка беше около 6 см. През целия ден 160 снегорина бяха в готовност да реагират при ново засилване на валежа. В Бургаско около 60 снегопочистващи машини пък работиха по пътищата. Международният път за Турция беше заледен, но още сутринта екипите го опесъчиха.

С новото застудяване утре и в понеделник не се очакват значителни валежи. В Предбалкана е възможна снежна покривка от 10-12 см. Вторник не се очакват валежи, а в сряда през деня се очаква в северозападната част на страната през деня да превали сняг.

От НИМХ обясниха, че температурите са обичайни за януари, тъй като това е най-студеният месец и припомниха, че абсолютният екстремум за България е измерен 1947 г. -38,3 градуса в Трън. Ние обаче сме далеч от рекордни минимуми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари