Днес Велико Търново чества 138 години от Освобождението си

0
Тържествата ще започнат в 10,30 ч. пред паметника на фелдмаршал Гурко в парк „Марно поле"
Тържествата ще започнат в 10,30 ч. пред паметника на фелдмаршал Гурко в парк „Марно поле"

Велико Търново отбелязва днес 138-та годишнина от Освобождението си от османско робство. Тържествата ще започнат в 10,30 ч. пред паметника на фелдмаршал Гурко в парк „Марно поле". Приветствие ще поднесе генералният консул на Руската федерация в гр. Русе Татяна Грушко. Празничен благослов ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий, а гостите ще положат цветя на признателност пред паметника. В 10,50 ч. на паметната плоча на загиналите пред Военнния клуб ще бъдат поднесени цветя в памет на загиналите за свободата на България.

Програмата ще продължи пред паметник „Майка България”, където от 11,00 ч. празнично слово ще изнесе кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. Ще бъде прочетена поздравителна телеграма от побратимения руски град Твер. С военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя на признателност.

Честването се организира от Община Велико Търново и Националният военен университет "Васил Левски". По повод годишнината Регионалният исторически музей организира безплатна пешеходна обиколка с беседа на тема „И дойде свободата…”, посветена на 138 години от Освобождението на Търново от турско робство.

Вечерта от 21,30 ч. на площад „Цар Асен І” ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари