Днес в Румъния започва третият етап от ваксинацията срещу КОВИД-19

0
В страната се прилагат одобрените в ЕС ваксини - Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека
В страната се прилагат одобрените в ЕС ваксини - Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека

Днес в Румъния започва третият етап от ваксинацията срещу КОВИД-19, адресиран към цялото население, съобщават агенция Аджерпрес и БТА

Над 1,5 милиона души са се записали за ваксинация чрез специализираната електронна платформа, от които близо 500 000 попадат в категорията общо население, съобщи в неделя премиерът Флорин Къцу. Той посочи, че насрочването за час за ваксинация става много лесно - онлайн или чрез кол център, след което желаещите получават нотификация за свободните места в центъра, който са избрали.

Премиерът каза, че ваксинацията не е задължителна, но е "единственото решение за възможно най-скорошно връщане към нормалността".

Списъците за чакащи за ваксинация по окръзи ще се отварят днес поетапно след 9,00 ч., за да се осигури нормално функциониране на платформата.

Съгласно националната стратегия за ваксинация са определени три приоритетни групи: хора на възраст над 65 години и лица с хронични заболявания, работещи в ключови сфери за функционирането на държавата и общо население.

Всеки човек има възможност да се запише за ваксинация, а ако в избрания от него център няма свободни места, попада в списък на чакащите. Всеки център разполага с места за ваксинация и за трите категории население, а редът на насрочване за имунизация зависи от степента на запълване на местата в приоритетните групи.

Ваксинацията срещу КОВИД-19 в Румъния започна на 27 декември. В страната се прилагат одобрените в ЕС ваксини - Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека.

По данни на Националния център за координация на ваксинационните дейности до вчера включително са поставени 2 160 564 дози на 1 447 357 души, от които 734 150 са имунизирани с първа доза, а 713 207 - с двете дози.

Днес в страната се очаква да пристигнат още 224 640 дози ваксина на Пфайзер/Бионтех.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари