Днес празнуват всички, чиито имена означават "мир"

1
Православната църква почита днес паметта на Света великомъченица Ирина
Православната църква почита днес паметта на Света великомъченица Ирина

На 5 май Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Ирина.

Името е от гръцки произход и означава "мир". 

Ирина била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща ѝ построил за нея чуден дворец извън града, далече от светския свят и развлеченията. Наел хора да се занимават с обучението и възпитанието ѝ. Един от тях бил християнин. Той учел девойката на християнски ценности.

Когато момчето навършило пълнолетие, баща ѝ съобщил, че е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Ирина помолила за време за размисъл и се обърнала към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побягнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да проповядва за Христос и пред други граждани. 

След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина, я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения.

Виждайки несправедливостта, народът въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел синът му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. Оттогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

Когато Господ известил Св. Ирина за деня на нейната смърт, тя се отдалечила в една пещера край град Ефес, чийто вход, по нейна молба, бил затрупан с камъни. Така пещерата станала нейна гробница. Света Ирина починала в началото на II в.

Имен ден празнуват хората, които носят имената: Ирина, Ирена, Иринка, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо.

Бъдете живи и здрави!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари