Днес празнуват мъжете с името Ромил

1
Името има латински произход и означава "твърд"
Името има латински произход и означава "твърд"

На 16 януари църквата почита Преп. Ромил Видински и Св. свщмчк Дамаскин Габровски

КРАТКО ЖИТИЕ НА СВЕТИ РОМИЛ

Свети Ромил е роден в град Видин в началото на ХIV век. Майка му била българка, а баща му – грък. При св. Кръщение бил наречен Руско. Заможността на родителите и неговата даровитост му дали възможност да получи добро образование, с което възхищавал всички около себе си.

Когато пораснал, родителите му поискали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново и в манастира "Св. Богородица Пътеводителка" бил постриган за монах с името Роман. Неговото безпрекословно послушание и благоговението му пред Бога, неговото мъдро смирение и любов към всички и най-вече към болните били известни на всички братя в търновската "Света Гора" и в местността "Устие", обитавани от множество монаси, та всички започнали да го наричат "Калороман" по гръцки или "Добрият Роман" по български.

Той чул, че великият подвижник на благодатното безмълвие (исихазъм) и богосъзерцание св. Григорий Синаит преминал да живее на българска земя в местността "Парория" ("пригранична" – на границата между България и Византия). Роман оставил всичко и дошъл тук, където бил приет добре и обучаван във високите добродетели на истинския духовен живот: получил дара на постоянната молитва, на постоянното вдъхновение, на постоянните покайни сълзи, на боговдъхновеното поучение.

Турските нашествия, разбойническите нападения, смъртта на св. Григорий Синаит го заставили да се завърне във вътрешността на България, но жаждата за парорийното усамотение и безмълвие го върнали отново в Парория, гдето приел велика монашеска схима с името Ромил. После той заминал с ученика си Григорий (който написва житието му) за Атонска св. Гора, гдето в местността Мелания се подвизавал много време и събрал монашеско братство.

След злополучната за християните битка с турците при река Марица на 26 септември 1371 г. св. Ромил, като мнозина други, бил принуден да напусне Атон, да се пресели с учениците си в Авлона (близо до Драч), а оттам – в Раваница (Сърбия), в манастира "Св. Възнесение", гдето скоро и починал на 16 януари 1375 година.

Имен ден празнува: Ромил

Името Ромил има латински произход и означава "твърд".

Значение на буквите на името: РОМИЛ

Р

Символ на решителност, висока работоспособност, умение правилно да се анализира ситуацията. Много често човекът с тази буква в името може да бъде рязък и невъздържан в изказванията си. Трудно му е да се израства служебно и затова той понякога търси възможност да се реализира чрез свободно творчество. Това е широка натура, но непредсказуема в порива на емоциите. "Р" е рязък звук, на чувствителните хора той може да се стори неприятен, особено ако се произнася твърдо Виктор, Карл, Артур.

О

Придава на човека, който носи име с тази буква, развита интуиция, способност да изпитва дълбоки чувства, а също така да си поставя ясни цели и да работи за тяхното постигане. Наличието на тази буква в името говори за постоянен стремеж на човека към съвършенство и реализация, за желание колкото е възможно по-пълно да използва способностите и възможностите си. Ако по някакви причини решаването на даден житейски проблем стига до задънена улица, такива хора стават неуравновесени и нервни. Много хора с буквата "О" в името са предразположени към алкохолизъм, наркомания и други пристрастявания, в екстремални ситуации лесно изпадат в паника. Този звук предизвиква не само положителни емоции, но и кара много хора да застават нащрек.

М

Грижовност, готовност за помощ, стеснителност и мекота. Алчността е най-разпространеният порок, на който е подложен човекът с буква "М" в името. Само след като подтисне в себе си стремежа да трупа, той ще може да реализира богатия си духовен потенциал. Звукът "М" в името се възприема положително.

И

В името показва изтънченост, романтичност, сантименталност. Известна отчужденост и неувереност, която се крие в тази буква, пречи на лесното вземане на решения и забавя реакциите. "И" придава на характера дипломатичност като защитна реакция на грубостта и натиска. На съзнанието този звук действа умиротворяващо и без раздразнение.

Л

Придава артистизъм, богата фантазия, литературни способности. Предразположени към леност и съзерцателност, което затруднява търсенето на своето житейско предназначение. Стремежът към материално благополучие подтиква към действие. "Л" говори за силно развити роднински чувства. И въпреки това притежателят на име, в което има буквата "Л", понякога е доста нетактичен и лесно влиза в конфликт. Може би затова меко звучащото "Л" предизвиква различни асоциации в нашето възприятие.

На 16  януари църквата бележи и Поклонение на честните вериги на свeти апостол Петър

Ирод Агрипа хвърлил апостол Петър в тъмница, като възнамерявал след Пасха да го изведе пред народа. Но в нощта, когато щели да го извеждат, окован в две вериги, Ангел Господен го събудил. 

Станал, веригите паднали от него и Ангелът го извел навън. Учениците му успели да се сдобият с веригите и те били предавани през вековете. 

Днес се отдава почит на подвига на апостол Петър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари