Днес почитаме трима праведни братя

0
Вижте кои имена празнуват на 17 юни
Вижте кои имена празнуват на 17 юни

На 17 юни църквата чества паметта на Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил.

Те били родни братя, християни от Персия. Персийският владетел ги изпратил да преговарят за мир с император Юлиян Отстъпник. Той ги накарал да участват в езическите обреди.

Заради това, че не приели да се отрекат от християнската си вяра били мъчени по заповед на Юлиян, а след това посечени с меч. Това станало на 17 юни през 362 г.

В момента, в който палачите превърнали тримата братя в мъченици, земята се разлюляла от мощно земетресение.

Отворила се огромна дупка, която погълнала бездиханните тела на тримата праведници. Така земетресението ги спасило от заповедта на императора да бъдат изгорени. След няколко дни земята отново се разтворила и тела били изхвърлени на повърхността.

Открили ги християни, които ги погребали по християнски обичай.

Започнали да се случват десетки чудеса на гроба на Светите Мануил, Савел и Исмаил. Тези чудеса провокирали много езичници да се откажат от идолите и да станат християни.

До царя на Персия достигнала новината как император Юлиан погубил неговите пратеници. Събрал войската и обявил война на римлянина. Юлиан бил убеден, че ще разбие персите, но не познал. Цялата му войска била позорно разгромена, а той  - убит.

Тридесет години след смъртта на св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на името на тримата братя.

На този ден имен ден празнуват: Мануил, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари