Днес почитаме паметта на свети Силвестър

1
На 2 януари имен ден имат Пламен, Пламена, Силвия, Силвестър, Огнян и Горан
На 2 януари имен ден имат Пламен, Пламена, Силвия, Силвестър, Огнян и Горан Снимка: Facebook

На 2 януари имен ден имат Пламен, Пламена, Силвия, Силвестър, Огнян и Горан

Днес е денят, в който се почита паметта на свети Силвестър, който бил римски папа. Според легендата през 314 година римският папа Силвестър I хванал митичното чудовище Левиатан. Смятало се, че през 1000 година това чудовище ще се освободи и ще унищожи целия свят. Но след като римският папа Силвестър го победил, това вдъхнало надежда на много хора. Свети Силвестър починал през 336 година и бил канонизиран за светец.

В България втори януари е известен като Карамановден, в който се почита здравето на добитъка. На този ден народът отдава почит на едрия рогат добитък и най-вече на вола, тъй като в миналото това животно е било използвано като основна впрегатна сила. Поради това празника на Свети Силвестър освен Карамановден се нарича още и Волски празник.

Свързан е с обичая да се чистят (ринат) оборите. Има определено очистителен характер. През нощта срещу празника момците, които са ходили да коледуват обикалят домовете на тези стопани, които имат биволи (или друг едър рогат добитък) и изриват тора от неизринатите от Коледа обори. Риначите вземат оставената за тях от стопаните в обора торба с хляб, месо и вино и си отиват, без да се обадят.

На следващия ден могат да бъдат поканени на гости, особено там, където има мома. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.

Честито на имениците!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари