Днес обсъдиха старта на Фестивала за ледени фигури в Русе

1

Днес, в Заседателна зала на Общината се проведе официална пресконференция по повод старта на Второто издание на Международния фестивал на ледените скулптури Ruse Ice Fest’2015, което ще се проведе на площад „Свобода“, на алеята пред хотел „Дунав“.

Официалното откриване е тази вечер от 18 ч., а в програмата е включено огнено шоу на клуб „Дивинитас“ и концерт на Дивна.

На срещата с медиите присъстваха кметът Пламен Стоилов, директор Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, двамата консултанти на фестивала – Ирина Тафлевская и Руслан Коровков, както и шестимата състезатели по леден карвинг.

Г-н Стоилов заяви, че за него е удоволствие като кмет да посрещне в Русе шестима от най-добрите майстори на леда. „Срещнахме много трудности при организирането на фестивала миналата година, но след огромния интерес на русенци и гости на града по време на първото издание на Ice fest Ruse бяхме сигурни, че ще има и второ“, каза кметът на Община Русе Пламен Стоилов. Той изказа благодарности и към скулпторите, някои от които вземат участие за втора година, защото без тяхното изкуство фестивалът едва ли щеше да е толкова успешен.

Шестимата участници, които ще се състезават в следващите пет дни на тема „Русе – в мечти от лед“ са от шест държави: Натали Чистякова – Франция, Ференц Моностори – Унгария, Андрей Важинский – Украйна, Агнес Рудзите – Латвия, Владимир Блудник – Полша, Виктор Царски – България. Двамата консултанти ще сътворят световните символи Айфеловата кула, Тадж Махал, Сфинкса от Египет и фигури на великденските острови.

Артистите ще се състезават, поставяйки акцент върху 2015 година, годината, в която се сбъднаха мечтите на поколения русенци – да имат красива градска част, спортна зала, модерна инфраструктура и много повече културни събития с висока художествена стойност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари